Ve třiceti pěti pražských kavárnách od prosince frčí káva s sebou do vratných kelímků. V kavárně stačí zaplatit vratnou zálohu 50 korun a po vypití lahodného nápoje, když vrátíte kelímek zpátky, na oplátku dostanete zpět i svou „pajsku“. A navíc budete šetrnější k životnímu prostředí a naší planetě.

„To je skvělý nápad. Přesně tohle mi tu chybělo. U piv tohle známe už nějakou sezónu a konečně jsme se dočkali i vratných kelímků na kafe. Dělá mi to radost,“ těšila se nadšená zákaznice Iva, kterou myšlenka oslovila.

Kam na eko-kafe?

V Praze, stejně jako v Brně, Ostravě a Zlíně, jsme začali fungovat 3. prosince. V Olomouci 20. června. V Praze s námi začali nejprve spolupracovat kavárny Kafe Karlín, Cafe Lajka, Cukrárna Alchymista, Kafe Kiosek, Kafe Letka, onesip coffee, My Life is Good a Kafemat,“ prozradil autor nápadu Otoč kelímek Jan Havránek.

Většina podniků se do projektu přidala a ozvala z vlastní iniciativy. „Jejich provozovatelé si uvědomují důležitost redukce jednorázových plastů a smysluplnost našeho řešení,“ prozradil Havránek. A tak dnes V Praze objevíte vratné kelímky na 35 místech a desítky dalších by měly přibýt v průběhu ledna. „Náš cíl pro rok 2019 je 75 podniků po celé Praze.“ Seznam podniků objevíte na Otoč kelimek.cz.

Modrá je dobrá

Nápad Češi převzali od našich sousedů Němců, kde se vratné kávové šálky už dávno uchytily. Pak už jen stačilo zvolit jednoduchý modrý design, který na první pohled zaujme a odliší se od všech ostatních jednorázových obalů. A tak vznikl modrý kelímek. „Design kelímků i výběr materiálu byl plně v rukou našich německých partnerů, kteří podobný systém spustili v roce 2017,“ prozradil Jan Havránek, že se drželi jistoty.

Pro milovníky designu a invence máme dobrou zprávu. „V průběhu roku se objeví i kelímky s decentním potiskem v lokálním duchu. Samotný design kelímků se měnit nebude. Výrobní forma na jeden typ stojí cca 250 000 Kč a my si myslíme, že tvar našich kelímků je skvělý,“ těší se majitel eko-nápadu, který nyní dobývá metropoli. 

Fotogalerie
7 fotografií