Fantasy seriál Hra o trůny si získal své fanoušky nejenom zajímavým příběhem, ale i silnými charaktery s neobvyklými jmény, která si autor George R. R. Martin (70) většinou vymyslel. Některá z nich čtenáře i diváky natolik zaujala, že dnes mnohé děti v USA nesou jména Arya, Tyrion nebo Brienne. Podle serveru Social Security v zahraničí naleznete dokonce několik tisíc holčiček se jménem Daenerys. Jenom loni dostalo jméno Daenerys, Dany nebo Khaleesi (což jsou Daenerysiny tituly) na 560 dívek a celkem by jich po světě mělo běhat na 3500.

Matku draků se stříbrnými vlasy v podání překrásné Emilie Clarkeové (32) si mnozí zamilovali už od prvních epizod. Jako jedna z mála postav patřila po celou dobu mezi ty kladné – to se ale v závěrečné osmé řadě poměrně drastickým způsobem změnilo.

Předposlední díl Ságy ledu a ohně zanechal nejednoho rodiče, který se rozhodl podle své milované hrdinky pojmenovat dítě, v němém úžasu. U Daenerys totiž poté, co přišla o téměř všechny své milované, propuklo podle všeho avizované dědičné šílenství. Během bitvy o Královo přístaviště na svém drakovi rozpoutala hotové peklo. Zaživa upalovala nejenom vzdávající se vojáky, ale i tisíce nevinných civilistů včetně bezbranných žen a dětí…

Na sociálních sítích se to nyní hemží nejen rozhořčenými, ale i pobavenými komentáři. Zatímco příznivci dračí královny se cítí být vývojem postavy podvedeni, ostatní z toho mají spíše legraci. „Vaši rodiče vám nejspíš dluží omluvu,“ vzkázala ironicky děvčátkům se jménem Daenerys jedna uživatelka twitteru a další jim s velkou nadsázkou popřál krásný Den matek.

Jasmine Estradaová z Miami, která pojmenovala svou dceru Khalessi (pročež jméno neúmyslně zkomolila) v roce 2013, na internetu naznačila, že je ze seriálu v šoku: „Rozhodně nejsem spokojená s tím, co vzešlo z toho, co Khaleesi reprezentovala,“ svěřila se. Poukazovala tím především na fakt, že pro mnohé se právě označení Khaleesi stalo synonymem spasitelky, která ve fiktivní zemi Hry o trůny osvobozovala otroky… zatímco nyní se z ní stal bezcitný vrah.

VIDEO: Game of Thrones - teaser na 8. sérii

Fotogalerie
34 fotografií

Více o předposlední epizodě kultovního seriálu čtěte ZDE