Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Sultán vycouval z trestu smrti pro gaye. Brunej peskoval Clooney i Elton John

Autor: Darina Jíchová - 
6. května 2019
11:25

Brunejský sultán Hassanal Bolkiah se snaží utišit západní kritiku. V neděli oznámil, že v zemi nebude uplatňován trest smrti pro homosexuály. V malém bohatém sultanátu od dubna platí přísné islámské právo šaría, v jehož jménu měly být udíleny kruté tresty nejen pro násilníky, ale i pro nevěrníky a homosexuály. Jednalo se o popravy například ukamenováním. Sultán za nové nařízení sklidil kritiku západních zemí i řady celebrit, vystoupil proti němu třeba herec George Clooney nebo zpěvák Elton John, napsal deník The Telegraph.

Právo šaría v Bruneji platí od 3. dubna, sultán tento víkend neobvykle reagoval na ostrou kritiku, kterou zavedení trestů vyvolalo. Hassanal Bolkiah oznámil, že výnosy i výkony trestů smrti pro homosexuály budou odloženy. V Bruneji jsou i jiné zločiny jako úkladná vražda nebo pašování drog trestány smrtí, nicméně od 90. let v zemi nebyla vykonána žádná poprava.

„Jsem si vědom toho, že byly vzneseny různé otázky v rámci zavedení nového zákona, došlo k jeho mylnému výkladu. Věříme však, že jakmile se vše vysvětlí, všichni uvidí výhody tohoto nařízení,“ prohlásil ve svém projevu u příležitosti začátku islámského měsíce ramadán. 

Pozastavení poprav předcházela revolta cestovek

„Jak je známé, přes 20 let jsme dodržovali moratorium v případech pachatelů odsouzených k smrti pod běžným právem. To samé budeme uplatňovat i v rámci práva šaría, což poskytne čas na přezkoumání kauzy a případné zmírnění trestu,“ dodal sultán.

Bohatý panovník, který jednou sám odpilotoval svůj let do Spojených států na schůzku s tehdejším prezidentem Barackem Obamou, je často terčem kritiky aktivistů, již jeho vládu vidí jako absolutistickou a despotickou monarchii. Hassanal Bolkiah však jen zřídkakdy na jejich poznámky reaguje. Sultánská kancelář v neděli dokonce zveřejnila sultánovu celou řeč přeloženou do angličtiny, k čemuž jindy nedochází.

Sultán čelil značné kritice

Zavedení přísných trestů pod právem šaría odsoudila OSN, lidsko-právní organizace a nespočet celebrit, které vyzvaly k blokádě hotelů, jež vlastní sultán, a to včetně londýnského hotelu Dorcheser nebo Beverley Hills Hotelu v Los Angeles. Řada mezinárodních společností rovněž vydala zákaz užívání sultánových hotelů na služebních cestách a některé cestovní kanceláře stáhly Brunej ze své nabídky turistických destinací.