Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Dva studenti zastřelili spolužáky i profesora. Od masakru v Columbine je to 20 let

  • Autor: ČTK,tva - 
    20. 4. 2019
    18:00

    20. dubna 1999, tedy přesně před 20 lety došlo k masakru na střední škole Columbine na denverském předměstí Littleton v americkém státě Colorado. Dva maskovaní mladíci při tragickém krveprolití zastřelili 12 studentů a profesora. Poté obrátili zbraně i proti sobě. Vraždění na střední škole Columbine je čtvrtým největším masakrem na americké škole v dějinách.

  • 1.Bomby selhaly, přišla střelba

    Dva studenti, osmnáctiletý Eric Harris a sedmnáctiletý Dylan Klebold 20. dubna 1999 ráno rozpoutali krveprolití, které je v současnosti čtvrtým nejhorším případem svého druhu v historii USA. Oba studenti přijeli ke škole Columbine v černých kabátech a se slunečními brýlemi na očích.

    Podle původního plánu střelců měly v 11:16 vybuchnout ve školní jídelně nastražené propanbutanové bomby. V tu dobu se tam pohybovalo zhruba 450 lidí. Bomby ale selhaly, proto Harris s Kleboldem zahájili střelbu z poloautomatických zbraní a brokovnic, kterými byli vyzbrojeni.

    Pachatelé Eric Harris (18) a Dylan Klebold (17) ve školní kafeterii během masakru 20. dubna 1999 Pachatelé Eric Harris (18) a Dylan Klebold (17) ve školní kafeterii během masakru 20. dubna 1999 | Profimedia.cz

  • 2.Nejmladší oběti bylo 14 let

    Školu, kterou navštěvuje 1800 žáků, ovládla panika a všichni prchali z budovy, nebo se ukrývali ve třídách například pod lavicemi. První obětí útoku se stala sedmnáctiletá Rachel Scottová, která seděla u východního vchodu do školy.

    Útočníci pokračovali ve střelbě i na chodbách školy, v knihovně, kde o život přišlo během sedmi minut deset lidí, v jídelně a následně znovu v knihovně, kde ve 12:08 oba spáchali sebevraždu. Masakr si vyžádal životy 13 osob, nejmladší z obětí bylo 14 let a nejstarším zastřeleným se stal sedmačtyřicetiletý profesor. Dvacet tři dalších lidí bylo zraněno.

    Truchlící pozůstalí nad hroby obětí masakru Truchlící pozůstalí nad hroby obětí masakru | Profimedia.cz

  • 3.Pachatelé čelili šikaně

    Fanoušek počítačových her Harris se v roce 1997 stal obětí šikany a vedl si deník, do kterého si psal nenávistné poznámky proti škole i společnosti. O půl roku mladšího Klebolda spojovala s Harrisem zejména láska ke zbraním, společně se také pokusili vykrást dodávku. Klebold ve svém deníku vyjádřil přání narazit letadlem do mrakodrapu Empire State Building v New Yorku.

    Krátce před masakrem nahráli oba studenti vzkaz svým rodinám na audiokazetu. Motivy jejich počínání se ale nepodařilo přesně objasnit, vědělo se, že obdivovali nacismus - svůj čin spáchali v den výročí narození Adolfa Hitlera, policie však připouštěla i rasovou a náboženskou nenávist. V roce 2003 bylo zveřejněno video natočené šest týdnů před masakrem, na kterém oba střelci spolu ještě s dalšími dvěma lidmi v lese poblíž Littletonu trénují střelbu z několika zbraní.

    Střední škola Columbine stojí na denverském předměstí Littleton v americkém státě Colorado Střední škola Columbine stojí na denverském předměstí Littleton v americkém státě Colorado | Profimedia.cz

  • 4.Z masakru vinili kapelu Rammstein

    Z podílu na masakru na střední škole v Columbine byla v roce 1999 obviněna také německá metalová skupina Rammstein, když se zjistilo, že jeden z útočníků měl na sobě tričko s portrétem kapely. O masakru a problematice držení zbraní ve Spojených státech natočil americký filmař Michael Moore v roce 2002 film Bowling for Columbine.

    O rok později tento masakr ztvárnil ve svém filmu Slon režisér Gus Van Sant a o tragické události a životě první oběti střelby Rachel Scottové pojednává film I'm Not Ashamed (2016) od režiséra Braina Baugha. Poblíž knihovny školy, kde zahynulo nejvíce obětí, byl vybudován památník, který tragédii připomíná.

    Vraždění v USA vyvolalo hrůzu, ale od té doby v zemi došlo k několika podobným tragédiím. Snahy veřejnosti přesvědčit Kongres o nutnosti zákonného omezení prodeje zbraní narážejí na druhý dodatek americké ústavy, který nošení zbraní Američanům povoluje.

    Truchlící pozůstalí nad hroby obětí masakru Truchlící pozůstalí nad hroby obětí masakru | Profimedia.cz

  • 5.Inspirace pro nejhorší případ

    Strůjci masakru z Columbine byli také zřejmě inspirací pro vůbec nejhorší případ školní střelby v USA, kdy v roce 2007 na Virginském polytechnickém institutu postřílel třiadvacetiletý student z Jižní Koreje Čo Sung-hu 32 lidí.Ten se o Harrisovi a Kleboldovi zmínil v manifestu, který stačil během řádění zaslat americkým médiím, a označil je za „mučedníky“.

Zobrazit celou diskusi