Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hitler by oslavil 130 let. Jak si nacistický vůdce získal přízeň německých davů?

  • Autor: ČTK - 
    20. 4. 2019
    07:05

    Jeho charismatu zdatného řečníka a jeho idejím o budování nového národního společenství propadla i značná část jednoho z nejcivilizovanějších národů. Nacistický vůdce Adolf Hitler, který se narodil před 130 lety, 20. dubna 1889, se stal z nedostudovaného syna státního úředníka obratným manipulátorem davů. Rozpoutal světovou válku a způsobil smrt milionů lidí. Jeho cestu k moci usnadnily výsledky první světové války, z níž vyšlo Německo materiálně i psychicky poníženo, a velká hospodářská krize.

    V zemi zdecimované válkou zvolil rodák z rakouského Braunau na Innu jednoduchou metodu: pomocí zdánlivě otcovské péče přesvědčit občany, aby se vzdali své svobodné vůle ve prospěch sociálních výhod.

  • 1.Hitler věděl, jak se žije nižším vrstvám

    Mentalitu nižších vrstev poznal dokonale, když se ještě před první světovou válkou všelijak protloukal bez prostředků a bez rodiny (matka zemřela čtyři roky po otci, když bylo Hitlerovi 18 let). Reálné gymnázium nedokončil kvůli přihlášce na Akademii výtvarných umění, kam ho ale nevzali, a tak se živil jako dělník na stavbách a prodával své kresby.

    Po vítězství revoluce v Rusku ještě zesílila jeho nenávist k marxismu a Židům a v roce 1919 vstoupil Hitler jako třicetiletý do strany práce. Ta se o rok později přejmenovala na Nacionálně socialistickou dělnickou stranu Německa (NSDAP) a Hitler se stal jejím předsedou.

  • 2.Vzestup k moci

    Po neúspěšném pokusu o puč v listopadu 1923 byla strana zakázána a Hitler skončil ve vězení, kde si z pětiletého trestu odpykal jen rok a kde sepsal Mein Kampf (Můj boj). Již z této knihy, v níž formuloval program NSDAP, bylo možné vyčíst zrůdnost nacistické ideologie, která prosazuje stát řízený nejvyšším vůdcem a nadřazenost jedné rasy, oprávněné porobit si a likvidovat rasy ostatní. Jako další cíle vytyčil Hitler životní prostor a světovládu německého národa.

    Adolf Hitler se svou milenkou Evou Braunovou. Adolf Hitler se svou milenkou Evou Braunovou. | Profimedia.cz

    V roce 1925 obnovil Hitler NSDAP, která zahájila hon na voliče líbivými hesly o sjednocení velkého národa a vymazání sociálních rozdílů. Zatímco v roce 1928 získala v parlamentních volbách jen asi dvě procenta hlasů, v září 1930 (po vypuknutí velké hospodářské krize) to bylo zhruba devětkrát tolik a v červenci 1932 se s necelými 38 procenty hlasů stala nejsilnější v parlamentu.

    Říšským kancléřem byl Hitler jmenován 30. ledna 1933, a to i díky konzervativcům, kteří věřili, že mu „vytvořili pouze určitý rámec“ a že ho tím „zkrotili“.

  • 3.„Ochrana“ německé rasy

    Opak byl pravdou. Odpůrce ve straně zlikvidoval Hitler během „noci dlouhých nožů“ (červen 1934) a jeho ministr osvěty a propagandy Joseph Goebbels zahájil fanatizování davů nacistickou ideologií.

    V září 1935 vyhlásil Hitler na sjezdu NSDAP v Norimberku zákony, na jejichž základě pod záminkou ochrany „německé cti a krve“ likvidoval každého, kdo nemohl prokázat „árijský původ“. Týkaly se zejména Židů, jichž v německých koncentračních táborech zahynulo na šest milionů.

    Své velmocenské ambice začal Hitler realizovat připojením Sárska (1935), Rakouska (1938) a českého pohraničí (1938) k Německu a zřízením protektorátu Čechy a Morava (1939). Přepadením Polska v září 1939 zahájil druhou světovou válku, která se stala nejkrvavějším konfliktem v dějinách lidstva. Odhady obětí se pohybují od 35 do 60 milionů.

  • 4.Třetí největší masový vrah

    Podle amerického historika Rudolpha Rummela je Hitler s téměř 21 miliony obětí na třetím místě v žebříčku největších masových vrahů 20. století. Předstihli jej dva komunističtí diktátoři, sovětský Josif Stalin, jenž má dle Rummela za 24 let vlády (1929-1953) na svědomí 42,7 milionu obětí, a čínský Mao Ce-tung, za jehož třiapadesátiletého panování (1923-1976) zahynulo 37,8 milionu lidí.

    Na Hitlera bylo spácháno několik atentátů, žádný z nich ale nebyl úspěšný. K nejznámějším patří operace Valkýra, již vedl plukovník Claus Schenk von Stauffenberg a jež měla Hitlera zabít v červenci 1944 v Rastenburgu časovanou bombou. Jako první se Hitlera pokusil zastřelit již v listopadu 1938 v Mnichově švýcarský student teologie Maurice Bavaud.

  • 5.Hitlerovo tělo na jeho vlastní rozkaz spálili

    Nacistického vůdce se svět zbavil až 30. dubna 1945, když spáchal sebevraždu v berlínském bunkru. Učinil tak společně se svou čerstvou novomanželkou Evou Braunovou. Jejich těla byla na Hitlerův příkaz vynesena před bunkr, polita benzínem a spálena.

prasatkopepicek ( 20. dubna 2019 08:34 )

Zajimava myslenka. Takze misto Gottwalda ted mame Zemana? Ten taky chlasta a taky leze rusakum do zadku...

baronessa ( 20. dubna 2019 08:23 )

Jak by asi svět vypapadal, kdyby se nedostal k moci? A že německý národ včas nepoznal, že je vede šílenec. Z toho se těžko vzpamatovává a kvůli výčitkám svědomí pak dělají takové nesmysly, že si do země pustí i "uprchlíky", kterým nechybí nic, jenom chuť k práci.

prasatkopepicek ( 20. dubna 2019 08:22 )

"Hitler by oslavil 130 let. " Vy jste fakt kkti. Toto se pise u nekoho kdo nam byl blizky a nebo se jednalo o uznavanou osobnost. Mozna vy v redakci tohle slavite. Normalni lidi fakt ne. Pouzijete tohle treba i u Stalina, Pol Pota, Mao Ce-Tunga, Blochina, Dzerzinskeho, Jagody, Jezova, Beriji, Gottwalda a podobnych bolsevickych smejdu....? Ale treba i Cekatilo, Mrazek, Hojer atd by si takovy titulek u vas zaslouzili ikdyz jsou to jen zabari...

Kolobrnda ( 20. dubna 2019 08:06 )

Další německéj krypl hnusnej ! Zlo lidstva se vším všudy!

jasg@... ( 20. dubna 2019 07:30 )

PROČ TU TO ZVÍŘE UKAZUJETE, je to lidská bestie a vy ho tu vystavujete jako celebritu, je mi s vás nablití.

Zobrazit celou diskusi