Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Americký „Guru Jára“ znásilňoval ženy v tajném spolku. Dcera miliardáře to platila

Autor: ČTK, for - 
20. dubna 2019
16:10

Dcera kanadsko-amerického miliardáře Edgara Bronfmana se přiznala ke své roli v tajném spolku, který sexuálně zneužíval ženy. Clare Bronfmanová (40), dědička společnosti Seagram podnikající v zábavním průmyslu a nápojích, čelí obvinění, že použila přes 100 milionů dolarů (2,3 miliardy korun), aby financovala společnost nazvanou Nxivm. Informovala o tom v sobotu britská BBC. Další obviněnou v případu je i americká herečka Allison Macková. Podobný případ jsme měli i v Česku, kde ženy „odháčkovával“ Guru Jára.

Bronfmanová vyjádřila v pátek před soudem v newyorském Brooklynu „upřímnou lítost“ nad svými činy. „Chtěla jsem činit dobro a pomáhat lidem. Ale udělala jsem chyby,“ uvedla. Americká dědička mimo jiné přiznala, že vědomě poskytla útočiště ženě, která se dostala do USA na falešné pracovní vízum. Tato žena pak pracovala pro ni i právě pro organizaci Nxivm.

V souvislosti s případem bylo celkem obviněno šest osob. Již v květnu by měl začít soud s hlavním vůdcem tajného spolku Keithem Ranierem. Bronfmanová by si měla vyslechnout verdikt 25. července. Mohlo by jí teoreticky hrozit až 25 let vězení, nejspíš ale dostane jen něco přes dva roky, poznamenala BBC. Souhlasila rovněž se zaplacením pokuty šest milionů dolarů (137 milionů korun).

Keith Raniere je nyní ve vazbě a na rozsudek čeká. V Bostonu za něj rozhoduje delegace, on sám se tam neobjevil Keith Raniere je nyní ve vazbě a na rozsudek čeká. V Bostonu za něj rozhoduje delegace, on sám se tam neobjevil | Reprofoto Youtube

Keith Raniere vytvořil společnost, do níž pod záminkou sebezdokonalovacích cvičení lákal ženy. Cvičení však podle vyšetřovatelů spočívala především v sexuálních stycích s Ranierem, jenž byl jediným mužem ve spolku. Nově příchozí ženy byly titulovány „otrokyně“, zatímco ty, které přivedly další ženu, získaly titul „paní“. Ženy byly rovněž na svém těle „ocejchovány“ nápisem s Raniereovými iniciály.

Keith Raniere byl zadržen loni v Mexiku a nyní ve vazbě čeká na soud. Veškerá obvinění odmítá. Jeho obhájci tvrdí, že se nedopouštěl žádného zneužívání dětí a že všechny ženy s ním měly sexuální styk dobrovolně.

Česko má zase Óm Nadsamce

Podobný případ se sexuálním spolkem jsme měli i v Česku v roce 2011. Časopis Reflex tehdy upozornil na podivné praktiky samozvaného mistra tantry, duchovního a spisovatele duchovní literatury Jaroslava Dobeše, známého spíše jako Guru Jára, nebo také Óm Nadsamec. 

Dobeš založil kult, kde měl v roli terapeuta „odháčkovávat“ pomocí sexuálního aktu rozrušené a zkroušené klientky. Svoje činy obhajoval dosažením stavu satori - duchovní cíl každého zenbuddhisty. Dobeš po medializaci svého případu uprchl na Filipíny, kde se dokonce oženil. Byl zadržen a dopraven do Česka, kde v roce 2018 dostal za násilnění šesti žen 7,5 roku natvrdo.