Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Guru Jára má nižší trest! Nečekané vysvětlení soudce

Autor: rys, ČTK - 
11. října 2018
13:19

Ženám sliboval, že je svým penisem zbaví problémů. Říkal tomu odháčkování. Sám sebe nazývá duchovním mistrem a nechá si říkat Guru Jára. Olomoucký vrchní soud ve čtvrtek Jaroslavu Dobešovi (47) pravomocně za znásilnění snížil trest o dva roky na 5,5 roku za mřížemi. Podle soudce bylo znásilnění prokázané jen v jednom případě. U zbylých pěti prý nemusel vědět, že dívky znásilňuje.

Blízké spolupracovnici Guru Járy Barboře Pláškové soud trest snížil z původních 7,5 roku na pět let vězení.

Dobeš podle obžaloby ženy na různých seminářích "odháčkovával". Tvrdil, že všemožné problémy žen jsou způsobeny háčky, které v nich zanechali sexuální partneři a které jim znemožňovaly žít plnohodnotný život. Dobeš tyto háčky sexuálním aktem ženám údajně uvolňoval. Podle obžaloby se případy ve škole, která nabízela semináře jógy, tantry, astrologie či práce s energií, děly v letech 2004 až 2007. Semináře se konaly například ve Zlíně nebo na statku na Olomoucku.

Dobeše s Pláškovou původně krajský soud odsoudil za šest případů znásilnění. V pěti z nich mohlo jít podle vrchního soudu o využití bezbrannosti žen, v šestém případě však došlo k prokázanému znásilnění. Právě za tento případ Dobeše s Pláškovou vrchní soud potrestal, a trest tak přizpůsobil tomuto odsouzení. "Když žena zjistila, že odháčkování spočívá v prachsprosté souloži, začala se bránit, a to slovně i fyzicky. Pokud obžalovaný tento signál nereflektoval, narušil svobodu ženy rozhodovat o svém sexuálním životě. A na tom se podílela i Plášková," uvedl předseda senátu Milan Kaderka.

Zbylými případy se bude znovu zabývat krajský soud. "Tento soud upozorňoval už ve svém původním rozhodnutí na svazky, kde jsou vyslechnuty ženy a dívky, které prošly rituálem odháčkování, věděly, o co jde, opakovaně se rituálu účastnily, přinášely Dobešovi a Pláškové svá těla a finanční prostředky a nikdy se necítily být poškozené," poukázal předseda senátu. Nevyloučil, že v žalovaných případech šlo o opak, mělo by to být však jasně dokázáno.

"Dobešovi se vrhá k nohám desítka či stovka žen, jak on má zjistit, že těchto pět se zrovna neztotožňuje s tím, že budou odháčkovány touto formou," doplnil soudce Kaderka.

"Jsem ráda, že po těch letech aspoň v jednom skutku s prokázaným násilím je rozhodnutí pravomocné a byl uložen i adekvátní trest," řekla novinářům po vynesení rozsudku žalobkyně Jarmila Ošlejšková.

Dobeš a Plášková ještě před zahájením stíhání uprchli do zahraničí. V roce 2015 byli zadrženi na Filipínách, kde jsou nyní v detenčním zařízení.

salto ( 11. října 2018 16:33 )

Guru Jára zřejmě pana soudce taky odháčkoval a tomu se to líbilo

Monikay ( 11. října 2018 14:45 )

nepochopím lidi kteří se upínají k takovýmto blbostem a pak se diví

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání