Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Úřady se vykašlaly na stavbu cesty, hrdina se do toho pustil sám. Kácí stromy a kope hlínu

Autor: Darina Jíchová - 
12. dubna 2019
17:31

Keňan Nicholas Muchami (45) z vesnice Kaganda poslední týden strávil kopáním cesty a kácením stromů. Vlastníma rukama jen za pomoci motyky, sekery a rýče upravil 1,5 kilometru dlouhý pruh půdy. Vesničané ho mají za hrdinu, díky němu se budou moct do vzdáleného města, kam putují hlavně za nákupem potravin, dostat podstatně rychleji. Muchami navíc kope v místě, kde úřady slíbily vybudovat silnici, ale zatím se k tomu nedostaly. Muž požádal orgány o pomoc, ty ho ale odmítly, informovala stanice BBC.

Muchami sdělil reportérům BBC, že se práce chopil, aby sousedy ušetřil utrpení. Za šest dní se mu podařilo vyčistit zhruba 1,5 kilometru. Z oblasti musí vykácet husté keře a stromy, místy povrch dorovnat, prohlásil ale, že mu v podstatě chybí už jen kousek.

Keňan Nicholas Muchami (45) z vesnice Kaganda poslední týden strávil kopáním cesty, díky které se vesničané rychle dostanou do obchodního centra. Keňan Nicholas Muchami (45) z vesnice Kaganda poslední týden strávil kopáním cesty, díky které se vesničané rychle dostanou do obchodního centra. | reprofoto/facebook/NdagitariKinyunguMichekeJnr

Zdlouhavá objížďka a zahrazená zkratka

Cesta bude spojovat vesnici a nedaleké obchodní centrum, bude o dost kratší než čtyřkilometrová objížďka, kterou vesničané využívají nyní. Muchami vysvětlil, že pracuje přesně tam, kde měla vzniknout už dlouho slibovaná spojnice, k jejíž stavbě se ale místní lídři zatím nedostali.

Reportéři BBC zjistili, že obyvatelé Kagandy skutečně novou cestu potřebují, v minulosti měli možnost použít zkratku a do města s obchody se dostali za pár minut. Museli ale přejít přes soukromý pozemek, jehož majitel nedávno cestu zahradil. 

Keňan pracuje bez pomoci a bez výplaty

Muchami se proto rozhodl jednat. „Mám hodně energie, tak jsem se nabídl,“ řekl reportérům BBC. Pracuje od pondělí do soboty, od sedmi do pěti odpoledne. Práci chce dokončit, než začne období dešťů. Lidé nemohli uvěřit, že se do toho Muchami pustil, zvláště když za to nestává žádné peníze. Muž si jinak vydělává jako noční hlídač, případně s různými věcmi vypomáhá sousedům.

„Lidé se mě chodí ptát, jestli mi za to platí,“ přiznal. Právě protože se jedná o neplacenou práci, nikdo z vesničanů Muchamimu nenabídl svou pomoc. Jeho odměnou je prý to, že lidé mají z budování nové cesty radost. I když mu ještě chybí vyčistit téměř kilometr, už nyní po cestě chodí děti z nedaleké školy. „Moje práce pomáhá spoustě lidem, mám radost, že mají radost,“ uvedl Muchami. 

al.bunda ( 12. dubna 2019 18:16 )

Nedaleko od Prášil,jeden mladý cestář žil............

Zobrazit celou diskusi