Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babička (71) ušla 16 kilometrů, aby pomohla obětem cyklonu. Živel má stovky obětí

Autor: Darina Jíchová - 
29. března 2019
11:13

Cyklón Idai počátkem března zcela zdevastoval východoafrické země Mosambik, Malawi a Zimbabwe. Podle oficiálních informací si živel a s ním spojené záplavy vyžádaly 762 obětí, neoficiálně se ale mluví o tom, že počet zemřelých přesahuje tisíc. Přes milion Afričanů přišlo o své domovy a spoléhají na pomoc humanitárních organizací a ostatních lidí. Dobrosrdečnost a soucit ukázala také jednasedmdesátiletá Zimbabwanka Plaxedes Dilonová, ta s oblečením a dalšími věcmi pro trpící lidi ušla více než 16 kilometrů, aby se přidala ke sbírce. Její čin zaznamenal i nejbohatší muž Zimbabwe, napsal deník Daily Mail.

Dilonová se o spoušti, kterou cyklón v zemi napáchal, dozvěděla z rádia. V programu také místní úřady vyzývaly lidi, aby pomohli těm, kteří přišli o všechno. Stařenka neváhala, dala dohromady balík potřebných věcí, zvláště pak oblečení, a vyrazila do nedalekého hlavního města Harare. Místní presbyteriánský kostel vybíral dary.

„Hned, jak jsem to slyšela, zabalila jsem bundy a další oblečení, které jsem měla připravené na prodej, a odnesla jsem je sem,“ řekla zpravodajskému serveru ZimLive.

Cyklon Idai si v jihoafrických státech Mozambik, Malawi a Zimbabwe vyžádal přes 700 obětí. Miliony lidí spoléhají na pomoc druhých. Cyklon Idai si v jihoafrických státech Mozambik, Malawi a Zimbabwe vyžádal přes 700 obětí. Miliony lidí spoléhají na pomoc druhých. | Reuters

Cestu delší než 16 kilometrů ale musela ujít pěšky, nemohla si totiž dovolit jet autobusem. Dilonová se živí prodejem oblečení, proto jí přišlo zcela logické, že svoje zásoby daruje potřebným. Jejího gesta si všiml také nejbohatší muž Zimbabwe, podnikatel Strive Masiyiwa a nabídl ženě nový dům, kdekoliv chce, a doživotní měsíční penzi téměř 23 tisíc korun.

Nebyl to ale jen miliardář, kterého se dotkla akce Dilonové. Poté, co charitativní pracovníci a dobrovolníci při presbyteriánském kostele sdíleli její fotku na svých facebookových stránkách, zvedla se vlna pozitivních reakcí a děkovných vzkazů pro Dilonovou.

Obdiv, nový dům a penze pro stařenku

„Obdivuju lidi, kteří jsou schopní nesobecky jednat v době krize. To, co udělala, je jeden z nejsilnějších projevů soucitu, který jsem kdy viděl,“ napsal Masiyiwa na facebooku, i on se zapojil do rekonstrukčních prací, jeho společnosti se snaží co nejrychleji odklidit škody a nabídnout lidem náhradní bydlení.

„Až tohle všechno skončí, najdu ji a postavím jí dům, kde bude chtít. Dům bude mít solární panely a tekoucí vodu. Chci se s ní potkat a pomodlit se s ní. Dám jí měsíční penzi 23 tisíc korun, až do konce života,“ slíbil miliardář.

Přeživší s nadějí pátrají po příbuzných

Ve všech třech postižených zemích probíhají záchranné akce, přeživší neúnavně odklízejí trosky a s nadějí pátrají po svých pohřešovaných blízkých. Oficiální údaje zatím mluví o více než sedmi set mrtvých, úřady ale upozornily, že číslo s největší pravděpodobností ještě poroste. Mosambik minulý týden požádal o pomoc OSN.

Nepitná voda a cholera

V Mosambiku téměř půl milionu lidí zůstává v ohrožení, oblast sužují silné deště a hrozí nebezpečí záplav. Organizace Lékaři bez hranic varovala, že voda ve všech třech zemích byla kontaminovaná a není pitná. Místní lidé ji však pijí a riskují nakažení různými bakteriemi, které voda obsahuje. Například v Mosambiku lékaři potvrdili už několik případů cholery.

Zobrazit celou diskusi