Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mayová žádá odložit brexit do 30. června. A ve Sněmovně nad hlavou jí prasklo potrubí

Aktualizováno -
5. dubna 2019
10:22
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
5. dubna 2019
07:48

Britská premiérka Theresa Mayová v dopise předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi žádá o odklad brexitu do 30. června. Již dříve přinesla BBC informaci, že se Tusk chystá nabídnout Britům flexibilní odklad termínu brexitu dokonce o 12 měsíců. V britské Sněmovně mezitím řeší i jiný problém vedle toho, že se nedaří najít kolem brexitu shoda. Prasklo tam potrubí.

Předseda Evropské rady Donald Tusk chce Británii nabídnout dvanáctiměsíční flexibilní odklad termínu odchodu z EU. Dnes o tom informuje britská zpravodajská stanice BBC s odvoláním na nejmenovaný vysoce postavený unijní zdroj. Tuskův plán by Londýnu umožnil odejít dřív, pokud by britský parlament schválil dohodu o brexitu, kterou Dolní sněmovna již třikrát odmítla. Podmínkou ročního odkladu je, aby se Británie účastnila květnových evropských voleb, což vláda Theresy Mayové zprvu jednoznačně odmítla.

Příští týden by Tuskův návrh museli schválit zástupci členských zemí EU na summitu věnovaném právě brexitu. Podle současného harmonogramu má Británie opustit Evropskou unii 12. dubna, ovšem britští poslanci stále nepřijali dohodu s Bruselem upravující podmínky brexitu.

„Jediným smysluplným východiskem je dlouhý, ale flexibilní odklad,“ řekl podle zdroje listu The Guardian ve čtvrtek Tusk svým spolupracovníkům v Bruselu. Svůj plán označil spojením anglických slov pro flexibilní odklad za „flextension“.

Přistoupí Mayová na Tuskovu podmínku?

Tuskova podmínka je jasná, pokud Britové stojí o odklad, musí se zapojit do evropských voleb. Přestože účast ve volbách Mayová zpočátku odmítala a část její vlády kvůli ní hrozila rezignací, dnes v dopise adresovaném Tuskovi požádala premiérka o odklad brexitu do 30. června s tím, že se Británie připraví na květnové volby. 

Premiérka šéfovi unijních summitů píše, že její vláda bude usilovat o to, aby britský parlament schválil brexitovou dohodu do 23. května, kdy evropské volby začínají, a aby tedy země mohla opustit EU před těmito volbami. Uznává však, že pokud bude Británie ještě po 23. květnu členským státem unie, voleb se zúčastní. „Vláda proto podniká zákonné a zodpovědné přípravy na tuto krajní variantu, mezi nimiž je i nařízení stanovující datum voleb,“ uvádí Mayová.

Unijní představitelé varují, že hrozba problematického odchodu bez dohody je stále pravděpodobnější. Ve čtvrtek o dalším postupu jednali zástupci Labouristické strany a britské vlády, dnes budou tyto rozhovory pokračovat.

Britský generální prokurátor Geoffrey Cox řekl BBC, že pokud rozhovory mezi konzervativci a labouristy selžou, nastane podle pravděpodobně varianta s delším odkladem brexitu.

Žádost Mayové o nový odklad brexitu kritizují zástupci britských stran. Pro euroskeptické konzervativce je odklad dlouhý, pro Skoty chaotický.

Odklad se nelíbí zastáncům brexitu ani Francii

„Pokud kvůli dlouhému odkladu uvízneme v EU, měli bychom působit takové obtíže, jak jen bude možné,“ napsal na twitteru šéf skupiny ERG sdružující zastánce brexitu bez dohody Jacob Rees-Mogg. Británie by podle něho mohla vetovat jakékoli zvyšování unijního rozpočtu, blokovat případné vytvoření společné unijní armády nebo plány francouzského prezidenta Emmanuela Macrona na další integraci evropského bloku.

Francie v tuto chvíli považuje jakékoli debaty o dalším odkladu brexitu za předčasné, neboť EU dala jasně najevo, že od Londýna bude požadovat zdůvodnění tohoto kroku. Uvedl to dnes podle agentury Reuters zdroj blízký Macronovi. Rakousko zopakovalo, že pro další odklad britského odchodu z EU nevidí důvod. Německo dlouhý odklad považuje za vnitropolitický tah Mayové.

Babiš by radši volby a druhé referendum

Český premiér Andrej Babiš nechce předjímat postoj ČR k žádosti o další odklad brexitu, chce počkat na vývoj na summitu EU. Nejradši by byl, aby Británie z EU neodešla. „Uvidíme, jak se to vyvine. Každý den je něco. Počkejme si do toho 10. (dubna),“ odkázal Babiš na termín mimořádného summitu EU, který se bude brexitem zabývat.

„Já stále tvrdím, že nejlepší jsou předčasné volby a druhé referendum, aby Velká Británie zůstala v Evropské unii,“ zopakoval také svůj postoj k možnému vývoji kolem brexitu. „To je pro Českou republiku určitě nejvýhodnější. Byl to vždycky náš spojenec. My tam máme obrovské ekonomické zájmy, je tam strašně moc našich lidí,“ řekl Babiš během návštěvy Ústavu jaderného výzkumu v Řeži u Prahy.

Drama ve sněmovně

Britská vláda se snaží „ukočírovat“ krizi spojenou s brexitem. To ale není jediné, co v parlamentu způsobuje problémy. Jednání Dolní sněmovny včera prešila porucha potrubí, ze stropu jednací síně začala téct voda. Místopředseda sněmovny musel zasedání zastavit a odročit.

Zákonodárci zrovna řešili daňové otázky, když je přerušily výkřiky: „Voda! Voda!“. Na videu ze síně je jasně slyšet zvuk tekoucí vody. Politikům nezbylo nic jiného než vyklidit místnost a počkat, až bude problém vyřešen. „Určitě to není poprvé, co došlo k úniku v parlamentu,“ poznamenal dvojsmyslně poslanec Ross Thomson na svém twitteru.

Mnozí poukázali na to, že problémy s potrubím nejsou ve Westminsterském paláci nic neobvyklého. Impozatní budova byla postavena v polovine 19. století a její kontrukce chátrá už několik let. Včera však poprvé takový incident narušil politickou schůzi, voda zkropila politiky i novináře.

Poslanci to vzali s humorem

„Odráží to to, jak je náš parlament rozvrácený,“ komentoval situaci poslanec Justin Madders. „Doufám, že stihnu dokončit svůj projev, než to opraví,“ neztratil však svůj humor. Není to první dramatický moment, který si tento týden zákonodárci prožili. V pondělí tribunu pro návštěvníky obsadili vysvlečení aktivisté. Ve středu osud brexitu rozhodl jediný hlas.

adeso ( 5. dubna 2019 12:38 )

a věřím tomu, že Británii tahle blamáž a megaostuda rozeřvaného spratka projde

Botox44 ( 5. dubna 2019 12:00 )

Ubohé a trapné

mrd.vola ( 5. dubna 2019 10:29 )

adeso ( 5. dubna 2019 10:17 )

bejku tohle je ukázka, že takových pitomých jelit je půlka světa. něco chtějí, vykřikují to do světa a pak... velký ostudný prd.

Zobrazit celou diskusi