Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šel na cystoskopii, skončil s obřízkou. Lékaři si popletli pacienty s podobným jménem

Autor: Mii - 
29. března 2019
08:30

Pacienti neradi slyší, když se lékaři dopustí nějakého omylu. Nemocnice z anglického města Leicester se ovšem dobrovolně přiznala k několika, kdy některé jsou natolik závažné, že jimi lidé budou nadosmrti trpět. Jako nejmenovaný muž, který šel do nemocnice na cystoskopii a místo vyšetření močového měchýře odešel s obřízkou. Jmenoval se totiž podobně jako pacient, pro kterého byl úkon plánován původně. Celkem se takových událostí stalo osm. Informuje o tom web Leicester Mercury.

Nemocnice tyto omyly nazývá „never events“ neboli události, ke kterým by nikdy nemělo dojít. Přesto k nim došlo a v mnoha případech stačilo tak málo, jako podobné jméno pacientů. V případě muže si lékaři popletli složky, a když šel na sál s očekáváním cystoskopie, tedy endoskopického vyšetření močového měchýře, lékaři mu provedli obřízku.

Spadá to pod události, které jsou podle nemocnice „velice závažné a lze jim jednoduše předejít“. Jak instituce problém řešila, neuvedla, zmínila ovšem, že je jí to líto a v budoucnu se poučí ze svých chyb. Poškozeným se omluvila.

Další omyl, ke kterému došlo, se odehrál loni na jaře. Několik pacientů šlo na rentgen a lékaři jim zrentgenovali jinou část těla, než měli. Nemocnice přitom uvedla, že k podobné záměně již v minulosti došlo. „Neschopnost poučit se z never events je pro Leicester dlouhodobě znepokojivá,“ stojí ve zprávě.

Zapomenuté nůžky v břiše? Normální

V leicesterské nemocnici rovněž došlo k aplikování botoxových injekcí pacientovi, který měl dostat nervovou blokádu (typ anestezie), laserová operace očí byla provedena na jiném oku, než měla, lékaři během operace odstranili vaječníky, i když je měli zachovat, a provedli kolonoskopii jinému člověku, než bylo zamýšleno.

Nemocnice přiznala, že nejčastější typ chyby souvisí s faktem, že lidé jsou povětšinou symetričtí a úkony, které mají být prováděny na jedné části těla, jsou prováděny na jiné. Těchto chyb je až 20 procent. Pak se také často stává, že lékaři při operacích zapomínají v pacientech zdravotnický materiál, jako plastové trubky nebo chirurgické kleště. I několikrát dali lidem jinou krev, než měli.

ivoadler ( 29. března 2019 14:18 )

S obřízkou ještě dopadl dobře. V USA je obřízka normou.

Taurus70 ( 29. března 2019 10:39 )

A jeste mu v karte zmenili jmeno na Izak😂😂😂

htachachndrahtach ( 29. března 2019 10:14 )

Tak alespom mu nebude smrdet č u r a k, co si stěžuje? og

majojo ( 29. března 2019 09:55 )

Furt lepší skončit s obřízkou než s odřízkou, ne?

joldh ( 29. března 2019 09:33 )

Je toho víc než si myslíte. Mně operovali levou nohu, do protokolu o operaci uváděli pravou. Při každé kontrole jsem s tím měl problémy. Nikdo to nebyl schopen přepsat.

Zobrazit celou diskusi