Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kolegyně posílá poslance preventivně na obřízku. „Neomalenost,“ zuří někteří

Tanzanská poslankyně vyzvala kolegy, aby podstoupili obřízku, (ilustrační foto).
Tanzanská poslankyně vyzvala kolegy, aby podstoupili obřízku, (ilustrační foto).  (Autor: Reuters)
Autor: Darina Jíchová - 
9. února 2019
17:25

Poslankyně Jackline Ngonyaniová vyzvala, aby všichni poslanci v Tanzanii prošli lékařskou kontrolou toho, zda prodělali obřízku. Politička se nechala slyšet, že pokud se zjistí, že muži nebyli obřezáni, měli by zákrok podstoupit. Lékařské studie potvrdily, že procedura snižuje nebezpečí přenosu viru HIV. Tanzanie už přitom čelí epidemii. Návrh Ngonyaniové rozdělil sněmovnu, uvedla stanice BBC.

Ngonyaniová s nápadem přišla během zasedání parlamentu, jehož tématem bylo, jak zastavit šíření virusu HIV v zemi. Na její stranu se postavil například poslanec Joseph Selasini, proti ní naopak vystoupil Joseph Kasheku, který návrh označil za „neomalený a invazivní zásah do soukromí“.

Poslankyně se pravděpodobně inspirovala u sousední Keni, kde všichni politici v roce 2008 dobrovolně obřízku podstoupili. Chtěli tak podpořit ostatní muže a zastavit šíření viru.

HIV jako největší nebezpečí v zemi

HIV představuje v Tanzanii jedno z největších nebezpečí, kolem 5 procent dospělé populace je nakaženo. V roce 2017 to podle statistik představovalo 1,3 milionu obyvatel. Studie Světové zdravotnické organizace (WHO) dokazují, že obřízka snižuje nebezpečí, že se heterosexuální muž virem nakazí, o 60 procent. Zhruba 70 procent mužů v zemi proceduru podstoupilo.

I další africké země stejně jako Tanzanie bojují s epidemií HIV. Ve státech probíhají obrovské kampaně, které vyzývají muže, aby se nechali obřezat. Procedura spočívá v tom, že se odstraní předkožka na žaludu penisu.


Zobrazit celou diskusi