Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Brexit v pátek nebude. Britové rozvod s EU odložili na duben nebo až na květen

Aktualizováno -
27. března 2019
23:25
Autor: ČTK, for - 
27. března 2019
22:55

Dolní komora britského parlamentu ve středu večer pohodlnou většinou schválila opatření, které mění v britském zákonu datum odchodu z Evropské unie. To se z původního 29. března odsouvá na 12. duben, popřípadě 22. květen, pokud by Dolní sněmovna tento týden schválila dohodu o brexitu. Odklad brexitu podpořilo 441 poslanců, proti jich hlasovalo 105.

„Potvrzeno, brexit tento pátek nebude,“ komentoval výsledek hlasování na twitteru Matt Dathan z listu The Sun.

Na obou termínech odkladu se minulý týden v reakci na britskou žádost shodlo zbývajících 27 členských zemí EU. Londýn původně navrhoval prodloužení vyjednávacího období do 30. června, EU27 ale schválila pouze dvouměsíční odklad do 22. května, a to pod podmínkou, že tento týden Dolní sněmovna schválí dohodu o vystoupení z Unie.

Pokud k tomuto nedojde, daly zbylé unijní země Británii čas do 12. dubna, aby se rozhodla mezi brexitem bez dohody a delším prodloužením spojeným s účastí v květnových evropských volbách.

Níže postavený člen britské vlády Robin Walker ve středu před poslanci zdůrazňoval důležitost schválení změny data brexitu. V opačném případě by prý nastal „zmatek napříč britským právem“, neboť v tom mezinárodním už byla úprava. Za opatření se postavilo i vedení opozičních labouristů.

Brexitové alternativy poslanců nezískaly většinu

Žádný z osmi poslaneckých alternativních brexitových plánů nezískal v dolní komoře britského parlamentu většinu odevzdaných hlasů. U všech variant přitom převažovaly hlasy proti. Pouze plán na vytvoření trvalé bezcelní zóny s Evropskou unií a návrh prosazující schválení jakékoli brexitové dohody v referendu podpořilo více poslanců, než kolik jich při druhém pokusu hlasovalo pro navrhovanou rozvodovou dohodu s Bruselem (242).

Podle ministra pro brexit Stephena Barclaye výsledek ukazuje, že nejlepší cestu vpřed představují dojednané podmínky odchodu z unie, které ovšem sněmovna již dvakrát odmítla.

Výsledek posiluje názor vlády, že nejlepší možností je premiérčina brexitová dohoda, prohlásil následně ministr Barclay. Dodal, že jinak nelze říct, kde tento proces skončí.

Předseda Dolní sněmovny John Bercow nicméně řekl, že poslanci se shodli na dvoufázovém procesu a debata o různých podobách brexitu tak bude pokračovat.

htachachndrahtach ( 28. března 2019 06:27 )

Poslechnu zprávy a chce se mi blejt

sgc4 ( 27. března 2019 23:39 )

Konečně EU je prostě zastrašila... Tohle už nejsou Angličani z dob Winstona Churchilla... Tohle jsou srabi jako Francouzi

Zobrazit celou diskusi