Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pytel na hlavě, hlaveň před očima. Poláka brutálně zbila policie ve Venezuele

Autor: ČTK, kal - 
15. března 2019
21:15

Venezuelská policie brutálně zbila polského novináře Tomasze Surdela, který události v jihoamerické zemi monitoruje pro deník Gazeta Wyborcza. Informoval o tom syndikát venezuelských novinářů SNTP. Speciální jednotky venezuelské policie FAES zadržely polského novináře ve čtvrtek a po několika hodinách ho propustily.

SNTP na svém twitterovém účtu zveřejnil fotografii novináře Surdela s oteklým a zkrvaveným obličejem. Zatčen byl ve čtvrtek v Caracasu a po několika hodinách byl propuštěn. „Když skončili s mlácením a sundali mi z hlavy pytel, viděl jsem hlaveň zbraně před očima,“ popsal události Surdel. Uvedl také, že jeden z policistů řekl druhému, ať novináře zastřelí. „Smál se a zmáčkl kohoutek, zbraň ale nebyla nabitá,“ dodal novinář s tím, že policisté měli na hlavě kukly.

Surdel je ve Venezuele dva měsíce, tedy zhruba od doby, kdy se lídr tamní opozice Juan Guaidó během protivládních demonstrací z pozice předsedy parlamentu prohlásil prozatímním prezidentem. Učinil tak poté, co parlament označil za nelegitimní nový mandát autoritářského prezidenta Nicoláse Madura s tím, že vzešel z nesvobodných voleb.

Guaidóa od té doby uznalo na šest desítek zemí včetně USA dočasnou hlavou země, jejímž úkolem je obnovit demokracii a uspořádat svobodné volby. To se mu ale zatím nedaří, ač zmobilizoval velkou část obyvatel země, sužované ekonomickou i humanitární krizí. Stále totiž nemá na své straně armádu, jejíž část si Maduro koupil ekonomickými výhodami. Mnozí řadoví vojáci se stále bojí represí. Stovky jich za poslední měsíc dezertovaly do Kolumbie a přidaly se k opozici, venezuelská armáda má ale na 100 tisíc členů.

Ve Venezuele týden nešel proud, netekla ani voda

Podle organizace Reportéři bez hranic venezuelský režim zintenzivnil v posledních týdnech represe vůči novinářům, kteří informují o humanitární krizi v této zemi. Maduro přitom na twitteru stále popisuje, jak jeho země vzkvétá, továrny fungují, vyrábí a stavaři budují nová rekreační centra.

Z Venezuely utekly za posledních několik let na tři miliony lidí, protože tam není dostatek základních potravin a léků. Od čtvrtka postihl celou zemi několikadenní výpadek elektřiny, kvůli němuž byly přerušeny i dodávky vody. Způsoben byl špatným stavem léta neudržované elektrické sítě, Maduro ho označil za sabotáž, jíž se ho opozice a USA snaží svrhnout.

Taurus70 ( 15. března 2019 22:31 )

PPP150W komicky mudrland jsi Ty a tve velmi fundovane pseudokomentare😂😂😂

PPP150W ( 15. března 2019 22:00 )

Komické je, že kdyby tam ti novináři a obecně zástupci medií nebyli, nemají vševědové jako vy o čem plácat nesmysly.

Srna1 ( 15. března 2019 21:55 )

To je z toho že se pšonci serou do celého světa a tohle by měli dělat u nás s těma jejich řidičema

Taurus70 ( 15. března 2019 21:44 )

Riziko povolani ,pokud jedu nekam podjebovat musim pocitat s adekvatni odpovedi😂😂

Zobrazit celou diskusi