Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Stovky vyrabovaných obchodů, ale proud už jde. Do Venezuely se vrací voda i život

Autor: Darina Jíchová - 
14. března 2019
15:40

Venezuelský ministr pro informace Jorge Rodriguez oznámil, že výpadek proudu, který týden sužoval celou zemi, je konečně u konce. Podle jeho slov byly dodávky proudu obnoveny v plném rozsahu. Incident z minulého týden způsobil ve Venezuele chaos, zastavilo se metro a voda, uzavřeny byly obchody, školy i některé firmy. Zasažené byly i nemocnice, kvůli výpadku zemřelo 17 pacientů. Venezuelci už znovu mají světlo a tekoucí vodu, vláda „urputně“ hledá viníka masivního výpadku, napsala stanice CNN.

„Prezident Nicolás Maduro rozhodl, že pracovní režim v továrnách a státních společnostech bude obnoven, školy zůstanou ještě 24 hodin uzavřené,“ uvedl Rodriguez na tiskové konferenci poté, co slavnostně oznámil, že „proud už jde“. Vyzval lidi, aby zatím nerozsvěcovali a nezapojovali žádné spotřebiče. „Pomozte nám vám pomoct,“ obrátil se k Venezuelcům.

Elektřina ještě není všude

Reportéři CNN potvrdili, že na některých místech v Caracasu už jde proud, ale ne všude. Lékaři z neziskové organizace Medicos por la Salud sdělili novinářům, že nemocnice po celé zemi stále bojují s občasnými výpadky proudu. Nemocnice ve Valencii, Meridě a Maracaibu ohlásily, že ještě hodiny musely jet na záložní generátory, pacienti ve važnějším stavu byli raději převezeni do jiných zařízení.

Ministr Rodriguez rovněž uvedl, že dodávky vody byly obnoveny na 80 procentech území a na 70 procentech Caracasu. Venezuelci, kteří jsou závislí na elektrických pumpách, si přes týden museli chodit pro vodu k řekám a dalším přírodním zdrojům vody, případně ke stokám a odtokovým kanálům.

Uzavřené obchody lidé vyrabovali

Během výpadku proudu byly vyrabovány stovky obchodů napříč zemí, kvůli dlouhotrvající hospodářské krizi a hyperinflaci si lidé nemohou dovolit ani ty nejzákladnější produkty, proto se uchýlili k rabování. V obchodech zbyly jen prázdné regály a rozbité výlohy.

„Obáváme se vážného humanitárního dopadu, který bude výpadek proudu na Venezuelu zřejmě mít. Znepokojují nás i hromadící se zprávy o rabování a výtržnostech v zemi,“ uvedl mluvčí OSN Stephane Dujarric.

Guaidó prý sabotoval síť 

Madurova vláda z výpadku obvinila lídra opozice a prozatímního prezidenta Juana Guaidóa, podle Rodrigueze Guaidó sabotoval energetickou síť. Dosáhl toho podle ministra tím, že požádal všechny svoje podporovatele, aby najednou zapojili do proudu všechny své spotřebiče.

Rodriguez dodal, že tento víkend bude elektrické stanice střežit armáda. Maduro svalil vinu i na Spojené státy, podle něj za výpadkem stojí jejich kybernetický útok. „Nesmysl,“ komentoval prezidentova slova Guaidó. Stejně jako USA i on je toho názoru, že do současného stavu zemi dostala neschopnost Madurova režimu. Připomněl, že elektronická soustava Venezuely je značně zastaralá a že ji vláda nechala léta bez povšimnutí.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Taurus70 ( 15. března 2019 06:18 )

PPP150W naopak bych rekl ze k popukani jsou vyroky podobnych truhliku jako jsi Ty 😂😂😂

asijo ( 14. března 2019 17:28 )

CIA zase něco vyvolají.

PPP150W ( 14. března 2019 17:10 )

Madurovy výroky a výroky jeho poskoků a nohsledů jsou k popukání.

Zobrazit celou diskusi