Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Stojící metro, temné ulice a nefungující internet: Ve Venezuele vypadl proud, Maduro viní USA

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
8. března 2019
10:45

Venezuelu postihl ve čtvrtek odpoledne výpadek elektřiny, který se podle místních médií týkal celé země. V Caracasu přestalo jezdit metro, zavřely se obchody, nefungovaly telefonní linky ani internet. Výpadek elektřiny postihl i mezinárodní letiště nedaleko metropole. Prezident Nicolás Maduro obvinil z přerušení dodávek elektřiny USA. Americký ministr zahraničí Mike Pence v reakci uvedl, že do tmy uvrhla Venezuelu neschopnost Madurovy vlády.

Autoritářský prezident Maduro označil výpadek elektřiny za sabotáž a „elektrickou válku vedenou americkým imperialismem“. „V této válce zvítězíme. Nikdo a nic nemůže porazit lid Bolívara a Cháveze,“ uvedl Maduro na twitteru s odkazem na národního hrdinu Simóna Bolívara a oblíbeného exprezidenta Huga Cháveze, jehož po jeho smrti v roce 2013 nahradil Maduro v prezidentském úřadu.

Venezuelský prozatímní prezident Juan Guaidó se během výpadku proudu vydal mezi lid. Venezuelský prozatímní prezident Juan Guaidó se během výpadku proudu vydal mezi lid. | ČTK

Pence v reakci na Madurovo obvinění uvedl, že výpadky energie, devastace země a hlad místního lidu jsou důsledkem neschopnosti Madurovy vlády. „Bez jídla, bez léků a nyní i bez světla. Další krok ale bude bez Madura,“ dodal Pence.

Opozice i USA chtějí Venezuelu bez Madury

USA jsou totiž v posledních týdnech nejsilnějším zastáncem venezuelské opozice a jejího lídra Juana Guaidóa, který se v lednu prohlásil prozatímním prezidentem. Učinil tak poté, co parlament označil za nelegitimní nový Madurův mandát vzešlý z loňských nesvobodných voleb.

Za neschopnost „uzurpátora moci“ označil výpadky energie ve čtvrtek i Guaidó, jehož od ledna uznalo za dočasného prezidenta šest desítek zemí. „Světlo se do Venezuely vrátí ve chvíli, kdy Maduro nebude u moci,“ komentoval výpadek proudu Guaidó.

Výpadek zastavil metro a uzemnil letadla

Výpadky elektrické energie jsou ve Venezuele běžné už minimálně rok. Nejčastější jsou na západě země, už řadu měsíců jsou ale hlášeny i z dalších regionů. Podle opozice i ekonomů může za výpadky energie i za ekonomickou krizi v zemi hospodářská politika socialistické vlády, která mimo jiné neinvestovala do energetické infrastruktury. Režim obvinění odmítá s tím, že jde o sabotáž a snahu opozice a USA vládu svrhnout.

Podle místního tisku postihl výpadek elektrického proudu všech 23 venezuelských států i hlavní město Caracas. V metropoli se v 16:50 místního času (21:50 SEČ) zastavilo metro a přestaly fungovat semafory. Město zůstalo paralyzované, zavřely se i obchody a lidé museli z práce domů pěšky. Výpadek se dotkl i letiště v hlavním městě, všechny lety mířící do Venezuely musely být přesměrovány.

Ve Venezuele je nyní ještě noc, takže místní média zatím neinformují o tom, zda a kdy byly dodávky elektřiny obnoveny. Podle agentury AFP se asi po osmi hodinách výpadku začalo svítit v některých čtvrtích na východě Caracasu.

Taurus70 ( 8. března 2019 21:25 )

Kdyby clovek nevedel co ta Americka verbez dokaze udelat pro sve zajmy tak by tomu neveril😵😵

PPP150W ( 8. března 2019 11:34 )

Dobrej fór. Ten se vám povedl.

Manowar ( 8. března 2019 11:28 )

CIA pracuje naplno.

Zobrazit celou diskusi