Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Zabíjí nás žízní.“ Lidé ve Venezuele jsou šest dní bez elektřiny, zápasí o vodu

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
13. března 2019
11:00

Venezuelu a její obyvatele od minulého týdne sužují rozsáhlé výpadky proudu. Tisíce domácností kvůli tomu zůstaly bez vody, což vyvolalo další exodus Venezuelců do sousedních zemí. Zoufalí lidé si pro vodu chodí s barely k řekám i ke stokám. Prokurátoři prezidenta Nicoláse Madura navíc kvůli výpadku elektřiny začali vyšetřovat vůdce opozice Juana Guaidóa, který se podle prezidenta snaží sabotovat zemi, informoval deník Daily Mail.

Rozsáhlý výpadek proudu trvá už šestý den a postihl všech 23 venezuelských států včetně hlavního města Caracas. Venezuelci čelí nejen tmě a zastavenému metru, nemocnice fungují ve velmi omezeném provozu, uzavřeny byly obchody a školy, mnohé firmy svým zaměstnancům daly volno. V nemocnicích už kvůli výpadku zemřelo 17 pacientů.

Pro vodu si musí k řekám a ke kanálům

Lidem doma rovněž neteče voda. Jen v hlavním městě je normální dodávka vody 20 tisíc litrů za sekundu. Venezuelcům nezbývá nic jiného, než si chodit pro vodu k řekám, někteří ji nabírají i ve stokách a různých odtokových kanálech.

„Voda z odtokových kanálů je aspoň čistá,“ pronesla osmadvacetiletá Lilibeth Tejedorová, která se stejně jako stovky dalších vydala s barelem pro vodu. Mnozí se zdráhali brát vodu ze stok a z kanálů, voda z řek je ale zakalená a špinavá. Dodala, že voda z některých kanálů pochází ze státních rezerv, které lidem zpřístupnily úřady.

„Chci, aby se život vrátil do normálu“

„Je to příšerné, nikdy jsem nic takového neviděla,“ řekla, že u řeky se pro vodu také zastaví, použije ji na splachování. Vysvětlila, že vláda nechala v Caracasu přistavit cisterny s 20 tisíci litry vody, které však rozhodně lidem nestačí. „Zabíjejí nás hladem a žízní,“ postěžovala si Gladys Martinezová (52). „Nezajímá mě, co řeší politici, jaké mají problémy. Chci, aby se náš život vrátil do normálu,“ nechal se slyšet další ze strádajících Venezuelců José Velez (58).

Kvůli rozsáhlému výpadku proudu byly ve Venezuele přerušeny dodávky vody.Lidé se mnohdy myjí ve velmi provizorních podmínkách. Kvůli rozsáhlému výpadku proudu byly ve Venezuele přerušeny dodávky vody.Lidé se mnohdy myjí ve velmi provizorních podmínkách. | Reuters

Výpadek zhoršil už tak kritickou situaci v zemi, prohloubila se hyperinflace a zvedla se další vlna masové migrace ze zbídačeného státu. Venezuelci uvedli, že si zvykli na různá přerušení dodávek vody, ale že od minulého čtvrtku z kohoutků nic neteče. Postěžovali si na neumyté nádobí i na to, že se nemůžou vysprchovat. Nejvíce jim ale vadí zapáchající záchody.

Lidé se obávají, že se kvůli hromadícím se bakteriím začnou šířit různé nemoci. Nemají možnost koupit si mýdlo či dezinfekční gely, oba produkty patří k nedostatkovému zboží. Jejich cena by se navíc kvůli inflaci vyšplhala na několik desítek tisíc korun za kus. Mýt se musí doma v lavorech, v řece nebo přímo na ulici.

Podle Madura za výpadek může Guaidó a USA

Generální prokurátor Tarek William Saab včera oznámil, že informoval nejvyšší soud o zahájení vyšetřování Guaidóa kvůli možnému zapojení do sabotáže národního elektrického systému. Šéfa parlamentu Guaidóa vyšetřuje prokuratura už od konce ledna kvůli protivládním demonstracím a „uzurpovaní moci“.

První vyšetřování koncem ledna zahájil Saab poté, co se Guaidó z pozice šéfa parlamentu prohlásil prozatímním prezidentem. Učinil tak poté, co poslanci označili za nelegitimní nový Madurův prezidentský mandát kvůli nedemokratickým volbám. Guaidóa uznalo za dočasnou hlavu země šest desítek států, včetně USA, s tím, že má v zemi, zničené ekonomickou krizí a zmítané už tři roky i krizí ústavní, obnovit demokracii a uspořádat volby.

Maduro prohlásil, že za výpadkem proudu stojí kybernetický útok Američanů. Opozice však ze současného stavu viní neschopnost a zkorumpovanost Madurovy vlády.

offline ( 13. března 2019 14:38 )

Problém je jen zde: http://populace.population.city/venezuela/

arne100 ( 13. března 2019 13:18 )

To co zde sdělují naši novináři zkorumpovaní těm nevěřím ani slovo je to vidět i zde Taurus 70: má pravdu.Co se zde nelíbí cenzorovi tak to vymaže a pak že je zde demokracie.Demokracie zde je jak pro koho.O demokracii tady akorát žvaní Fiala a Kalousek ty si ji představuji tak že budou mít plné kapsy a ostatní utřou hubu to je ta jejich demokracie.A teď čekám že mě vymažou jelikož nepíšu tak jak si to oni představují.

Taurus70 ( 13. března 2019 12:56 )

Dulezite je verit ze to co predkladaji media je pravda,soused je primo v Caracasu a nestaci se divit co se tam tzv.deje na Twiter poslal svuj nahled a do pul hodky byl blokovan!😂😂😂😂

sigmae ( 13. března 2019 12:48 )

USA to tam rozvracejí, aby mohly Venezuelany "osvobodit od diktátora" a mít tuto zemi s nalezišti ropy jako svou kolonii

adeso ( 13. března 2019 12:08 )

ten Guaido to je taky pěkná mladá mladá veš. Pro své peníze a moc obětujevlastní zem. Dneska se množí už jen svi--. Nejhorší ale je, že takovým 3/4 světa pomáhá, protože tyhle vši jsou už všude.

Zobrazit celou diskusi