Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Madurova pravá ruka myslí na zadní vrátka: Druhý nejmocnější muž „uklidil“ své děti do zahraničí

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
26. února 2019
21:45

Pravá ruka venezuelského prezidenta Nicoláse Madura a druhý nejmocnější muž v zemi Diosdado Cabello myslí na zadní vrátka, zvláště pak na bezpečí svých dětí. Podle posledních informací dva ze svých tří potomků, dceru Daniellu (22) a syna Tita (17), poslal pod falešným jménem do zahraničí. Jeho děti odletěly do Číny, státu, který se během probíhající vládní krize jasně postavil na Madurovu stranu a neuznal prozatímního prezidenta Juan Guaidióa. Zprávu přinesl deník Daily Mail.

Cabellovy děti ze země odletěly s ugandskými pasy a letenkami na jméno Desiree Contrerasová a Tito Contreras, Contrerasová je dívčí jméno Cabellovy manželky Marlenys. Sourozenci odcestovali v pátek z kubánské Havany, kde byli na výletě, v sobotu dorazili do Moskvy, odkud následně pokračovali do Pekingu, kam doletěli v neděli. Je otázkou, co má jejich náhlý odjezd na svědomí.

Došlo k němu těsně předtím, než do sousední Kolumbie dorazil americký viceprezident Mike Pence, který se tam v pondělí sešel s vůdcem venezuelské opozice Guaidóem a který současně vyzval k uvalení dalších sankcí proti Madurovi a jeho lidem. Spojené státy, společně s Kanadou, Velkou Británií a státy Evropské unie, podpořily Guaidóa a požadují nové volby.

Cabellova rodina, zleva: David Cabello s matkou Marlenys Contrerasovou, otcem Diosdadoem Cabellou a mladšími sourozenci, sestrou Daniellou a bratrem Titem. Cabellova rodina, zleva: David Cabello s matkou Marlenys Contrerasovou, otcem Diosdadoem Cabellou a mladšími sourozenci, sestrou Daniellou a bratrem Titem. | reprofoto/instagram/daniicabello11

Cabello jedno dítě nechal doma

Cabello ale není jediný, kdo poslal své děti a blízké do zahraničí, učinila tak většina Madurových loajalistů. Cabellovy děti sice mají rezervovány zpáteční letenky na 12. března, množí se však spekulace, že by se vrátily jen v případě, že by se situace vyvíjela v Madurův prospěch. Cabello má ještě jednoho syna Davida, ten ale se sourozenci neletěl.

Daniella Cabellová je velmi aktivní na svém instagramu, kde se většinou chlubí snímky svého života plného luxusu. Dívka randí s venezuelským zpěvákem Omarem Acedoem. Není zarážející, že Cabello pro své děti jako finální destinaci vybral Peking s přestupem v Moskvě. Čína i Rusko jsou největšími podpůrci Madura. Čína zároveň vyzvala prezidenta a opozici, aby krizi vyřešili diplomatickou cestou bez zásahu cizích mocností.

To byla jasná narážka na USA, Kolumbii, Brazílii a dalších asi 50 států, které stejně jako opozice nepřijaly výsledky posledních voleb a za prezidenta Venezuely uznaly Guaidóa. Situaci dál vyhrotil fakt, že Maduro nechal zablokovat hranice a odmítl do země vpustit kamiony s humanitární pomocí, kterou tamní obyvatelé zoufale potřebují. Venezuelci kvůli dlouhodobé hospodářské krizi, z níž mnozí viní právě Maduru, trpí hlady a nedostatkem léků a dalších nezbytností.

Osud Venezuely je v rukou armády

Balíčky, které vyslaly USA, označil Maduro za „politickou hru“ a dodal, že Venezuela je nepotřebuje. Stejnou rétoriku použil i Peking. Státy podporující Guaidóa stupňují tlak na Madura, včera schválily přísné sankce vůči čtyřem guvernérům venezuelských pohraničních států, v nichž v sobotu armáda zasahovala proti lidem snažícím se pomoci kamionům s humanitární pomocí z Brazílie a Kolumbie přes uzavřenou hranici.

Právě armáda a především důstojníci jsou pro změnu režimu ve Venezuele klíčoví. Zatím se je ale opozici nepodařilo přimět, aby se přidali na její stranu, i když už jim v lednu slíbila amnestii. Nicméně o víkendu přeběhlo do Kolumbie na 160 venezuelských vojáků, kteří poté přísahali loajalitu Guaidóvi. Objevují se stále další zprávy o nových zbězích.

Hlasování o nových volbách

Washington by podle agentury Reuters chtěl dnes na zasedání Rady bezpečnosti OSN prosadit rezoluci vyzývající k uspořádání nových prezidentských voleb v jihoamerické zemi. Očekává se však, že pokud dojde k hlasování, bude proti Rusko a pravděpodobně i Čína. Oba státy přitom patří k pěti stálým členům Rady bezpečnosti, kteří mají právo veta.

Pansy Nicholas ( 27. února 2019 00:04 )

Doporučuji nejlepší lék na hubnutí, pomohl mi > > > > > www.Takeslim.Com

asijo ( 26. února 2019 23:56 )

Nedivím se,ušáci nosí demokracii raketami,stačí se podívat na Irák,Libyi,Afganistán,Syrii.

jajanene ( 26. února 2019 22:30 )

Když vidí jak poskokové rozpínavé Ameriky lezou svému vzoru do zadku, tak ho jímá hrůza jak to dopadne. Výrazným vlez***kou, i když ne příliš významným, je Česko, které si vždy nějakou tu díru najde, kam okamžitě vleze.

cocumysvole ( 26. února 2019 22:21 )

Hold není úplně blbej a mizí včas, protože tam to bude mazec.

Zobrazit celou diskusi