Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nového prezidenta Konga určil soud, protikandidát vyzývá k protestům

Autor: peb, ČTK - 
20. ledna 2019
21:28

Konžský ústavní soud dnes oznámil, že prosincové prezidentské volby vyhrál Félix Tshisekedi. Informovala o tom agentura AP. Krátce předtím soud zamítl žádost poraženého kandidáta Martina Fayulua o přepočítání hlasů. Fayulu se nicméně prohlásil za právoplatného vítěze voleb a vyzval své stoupence k protestům. Konžská vláda už oznámila, že inaugurace nového prezidenta se bude konat v úterý. EU dala podle agentury AFP nad výsledkem voleb najevo pochybnosti.

Podle dřívějších předběžných výsledků konžské volební komise volby vyhrál opoziční kandidát Tshisekedi, a má tak ve funkci nahradit dlouholetého vůdce země Josepha Kabilu. Fayulu, který skončil druhý, však volby označil za podvod a požádal o přepočítání hlasů.

Podle něj předvolební průzkumy shodně předpovídaly jeho vítězství a to samé tvrdily i odhady výsledků sestavené na základě výpovědí voličů vycházejících z volebních místností. Fayulu také viní Tshisekediho z uzavření mocenského paktu s odstupujícím Kabilou. Ústavní soud ale uvedl, že Fayulu nepředložil žádné důkazy, jež by svědčily o jeho vítězství.

Fayulu se krátce po rozhodnutí ústavního soudu prohlásil za jediného právoplatného vítěze prezidentských voleb a vyzval k celostátním protestům. Zároveň požádal mezinárodní společenství, aby Tshisekediho neuznalo jako prezidenta. „Ústavní soud právě potvrdil, že slouží diktatuře,“ řekl Fayulu v reakci na rozhodnutí soudu, jež označil za převrat.

Mluvčí Tshisekediho vyjádření poraženého kandidáta odsoudil s tím, že Kongo potřebuje soudržnost pro budoucí rozvoj. „Je škoda, že se pan Fayulu rozhodl zůstat izolován,“ řekl mluvčí Vidiye Tshimanga.

Obavy z násilností 

Do sporu se již dříve tento týden neočekávaně vložila také Africká unie, která vyzvala konžskou vládu, aby konečné výsledky zatím nezveřejňovala. Požadavek přitom zdůvodnila „vážnými pochybnostmi“ o svobodném hlasování i obavami z vypuknutí násilností. O volbách chtěla v pondělí v Kinshase jednat delegace AU, ale po verdiktu ústavního soudu dnes mluvčí unie oznámila, že se cesta „odkládá“

Někteří představitelé afrických států už dnes Tshisekedimu gratulovali, avšak Evropská unie dala najevo, že moc spokojená se závěrem ústavního soudu není. „Zůstávají pochybnosti nad správností výsledků“ hlasování z 30. prosince," citovala agentura AFP mluvčího EU.

Prezidentské volby, které se konaly loni 30. prosince, měly být prvním demokratickým předáním moci od roku 1960, kdy země získala nezávislost na Belgii. Hlasování však doprovázelo násilí, zmatky a zpoždění.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi