Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Prezident rozpustil ministerstvo kultury. Podpora umění je plýtvání penězi, řekl Brazilcům

Autor: ČTK, nkov - 
17. ledna 2019
23:30

Jako součást extrémních pravicových reforem dal nedávno zvolený brazilský prezident Jair Bolsonaro rozpustit ministerstvo kultury. Zrušená byla navíc i ministerstva sportu a společenského rozvoje. Nově vznikne jeden úřad spojující všechny tři resorty. Balsanorovy kroky, které stihl za svých 10 dní ve funkci podniknout, vzbuzují obavy po celém světě.

Ministrem nově vzniklého útvaru bude Osmar Terra, který v minulém volebním období vedl ministerstvo společenského rozvoje. Podle vlastních slov má přitom velmi málo zkušeností v oblasti kultury. Podle webu Art Newspaper byl Terra kritizován brazilskými umělci za svá slova o hře na berimbau (jednostrunný nástroj, který tradičně doprovází brazilský bojový tanec capoeiru), která má být jeho jedinou odbornou znalostí v uměleckém průmyslu.

Brazilské ministerstvo kultury bylo založeno roku 1985, v roce 2016 bylo krátce rozpuštěno, ale jeho činnost byla obnovena prezidentem Temerem po protestech vedoucích představitelů brazilské kultury.

Krajně pravicový evangelík Bolsonaro po uvedení do úřadu brazilského prezidenta vyvolal rozruch svými ponižujícími komentáři na adresu žen, členů LGBT komunity a Brazilců afrického původu. Kontroverze vzbudil i četnými reformami, mezi nimi například převedení odpovědnosti za dohled nad teritorii původních kmenů z Národní nadace na ministerstvo zemědělství. To přitom podporuje dřevařský průmysl ve snaze čerpat ze zmíněných teritorií.

Zmínky o LGBT nechal prezident promazat

Prezident ukončil také mimo jiné provoz agentury, která byla součástí ministerstva vzdělání a která měla za cíl propagovat diverzitu na brazilských veřejných školách a univerzitách. Z agendy ministerstva lidských práv pak vymazal zmínky o LGBT komunitě.

„Z holek budou princezny a z chlapců princové,“ prohlásil Damares Aklves, evangelický pastor zvolený novým brazilským ministrem pro lidská práva. „V Brazílii nebude chořet k ideologické indoktrinaci dětí a náctiletých,“ řekl.

Podle expertů bylo rozpuštění ministerstva kultury očekávatelné, umělci byli dlouhodobě terči Bolsonarových stoupenců, samotný prezident útočil často na umělecké instituce. Mezi jeho další kroky patří opětovné projednání tzv. Rouanetova práva, podle kterého si mohou firmy odečíst z daní příspěvky a investice do uměleckých projektů. Podle Bolsonara jde o plýtvání prostředků.

„Je to velmi smutné, ale dělá přesně to, o čem mluvil,“ zmínil obchodník s uměním Pedro Mendes.

Doposud není jasné, jak budou zasaženy kulturní instituce dotované státem, členové umělecké komunity mají nicméně obavy z nového vedení země. „Jde o velmi temné časy,“ popsal situaci Mendes.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi