Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hlodavci přerušili jednání senátorů. Bílé myši na plénum dorazily v černém pytli

Autor: Darina Jíchová - 
14. prosince 2018
07:30

Politická jednání horkokrevných Jihoameričanů bývají velmi emotivní, rozhodně se nešetří nadávkami. Tou nejoblíbenější je v kolumbijském Senátu slovo „krysa“, jsou tak označováni především politici podezřelí z korupce. Také zasedání Senátu přerušil výkřik: „Krysy!“ Zákonodárci výjimečně nepokřikovali jeden na druhého, po místnosti se skutečně proháněli hlodavci. Zprávu přinesla stanice BBC.

Jednání přerušil černý pytel, který někdo z galerie hodil mezi přítomné politiky. Reakce přítomných byla různá, někteří senátoři křičeli, jiní se smáli. Objevili se i tací, kteří pohotově vytáhli telefony a snažili se zvířata natočit a identifikovat, zda se jedná o myši, krysy, potkany nebo křečky. Jiní senátoři využili přerušení ke svačině. Nechyběla ani skupinka, která okamžitě vyběhla na galerii pátrat po „útočnících“.

Není nic neobvyklého, že zasedání Senátu přeruší demonstranti, většinou však jen pískají a povykují. „Respektujeme svobodu projevu, ale prosím vás, nemůžete házet zvířaty, to ukazuje, že vy nemáte respekt k nim,“ obrátila se k záškodníkům na svém twitterovém účtu senátorka Angélica Lozanová.

Kolumbijští senátoři si hlodavce natočili:

Lozanová patřila k těm, kteří si pobíhající hlodavce natočili. Na videích, která se objevila na Twitteru, je slyšet smích i to, jak se senátoři snaží zvíře identifikovat. „Takový ocas mívají křečci,“ spekuloval jeden z přítomných politiků. Jednalo se však o bílé myši.

Byl cílem exprezident? Nebo zkorumpovaný soudce?

Senátor Santiago Valencia sdělil kolumbijskému tisku, že k útoku došlo těsně před debatou o smírčím soudci, který byl obviněn z korupce a kterému se Senát chystal odebrat imunitu, aby mohl být souzen. „Z galerie byl hozen igelitový pytel se čtyřmi bílými myšmi. Pytel byl vyložen konfetami, ty sloužily asi jako padák,“ sdělil novinářům.

Valencia se ihned vrhl po pytli, nebyl ale dost rychlý a jedna myš unikla ven. Svědci jsou toho názoru, že cílem útoku byl bývalý prezident Álvaro Uribe a jeho kolegové ze strany Demoktratický střed. Uribe se připojil k senátorům, kteří na galerii hledali pachatele, těm se ale podařilo zmizet mezi ostatními přihlížejícími.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi