Úderem středy – 12. prosince začala na Hradě dovolená. Volno si prý „po náročném“ roce vybírá prezident Miloš Zeman i jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Novináře na tom upozornil na svém twitterovém účtu.

Zemana bychom tak měli vidět krátce nejpozději 26. prosince, kdy ve svém poselství promluví k národu.

„Pan prezident bude se svými blízkými v Lánech,“ odpověděl Ovčáček Blesk Zprávám na dotaz, zda pojede Zeman o vánoční dovolené také na svou oblíbenou chalupu na Vysočině.

Už za týden bude Zeman možná trochu s napětím vyhlížet výsledek soudu mezi jeho kancléřem Vratislavem Mynářem a Národním bezpečnostním úřadem. Mynář se domáhá u soudu bezpečnostní prověrky na nejvyšší stupeň přísně tajné.

Novoroční tradice

Po Novém roce Zeman opět naváže na tradiční obědy s nejvyššími ústavními činiteli. Ve čtvrtek 3. ledna bude hostit na zámku v Lánech při slavnostním obědě premiéra Andreje Babiše s manželkou Monikou.

Oba páry spolu v této sestavě poobědvaly poprvé letos v lednu – v době, kdy Babiš vládl bez důvěry Poslanecké sněmovny.

Babišová měla sladěné šaty se Zemanovou kravatou, a naopak první dáma Ivana Zemanová ladila s předsedou vlády. Druhého ledna letošního roku se v Lánech podávalo české menu. Jako předkrm připravili kuchaři kachní paštiku ve slaninovém přebalu se žampiony dušenými v portském víně. Následoval hovězí vývar s játrovými knedlíčky a domácími nudlemi. Jako hlavní chod se podávala svíčková na smetaně s houskovým a karlovarským knedlíkem a dezert byl zmrzlinový pohár s čerstvě krájeným ovocem.

Společný oběd prezidentského a premiérského páru je letitou tradicí. Miloš Zeman ho pořádal i pro premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) s jeho ženou, i když spolu byli na kordy.

Výjimky byly

I tento novoroční lánský „rituál“ má ale trhliny. Tradici narušili někdejší premiéři ODS Mirek Topolánek a Petr Nečas.

V roce 2008 se konal poprvé v historii bez manželek. Prezident Václav Klaus tak hostil jen premiéra Mirka Topolánka. Důvodem byla Topolánkova složitá rodinná situace. Opouštěl manželku Pavlu a Lucie Talmanová ,jeho dnešní manželka, ještě nebyla oficiální partnerkou.

„Dnes to bylo bez manželek. Musím říct, že horší. A veřejně slibuji paní Livii, že příští rok se polepším. Příští rok se potkám znovu já s panem prezidentem Klausem," dušoval se Topolánek v roce 2008.

I o rok později ale seděli u novoročního oběda v Lánech opět jen muži. Klaus totiž pozval Topolánka bez partnerky a to i přesto, že Topolánek během roku deklaroval, že jeho partnerkou je právě Talmanová. Premiér byl tou dobou ale stále ještě ženatý.

Video
Video se připravuje ...

Prezident Klaus s premiérem Nečasem se sešli na tradiční novoroční oběd (2012) Veronika Pukačová

Do dějin se v rámci novoročních obědů s prezidentem zapsal také Petr Nečas. Na rok 2013 chystal prezident Václav Klaus v rámci svého druhého mandátu vůbec poslední oběd s předsedou vlády. Dostal ale košem. Vůbec poprvé v novodobé historii se oběd nekonal vůbec.

Podle dodnes neoficiálních informací oběd tehdy zrušil Nečas. Důvod? Opět vážné rodinné problémy – v překladu jasné vysvětlení. Nečas se rozváděl s manželkou Radkou.

Oběd s předsedy Senátu a Sněmovny

K tradičním novoročním akcím prezidenta patří také jeho pozvání pro předsedy obou parlamentních komor. „Novoroční oběd pana prezidenta s předsedou Senátu a Poslanecké sněmovny se uskuteční na Pražském hradě 9. ledna,“ řekl Blesk Zprávám ještě před odchodem na dovolenou Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.  Jaroslav Kubera (ODS) a Radek Vondráček (ANO) mají dorazit na Hrad hodinu po poledni.

Letos nebylo z oběda ve složení prezident – předseda Senátu a předseda Poslanecké sněmovny nic. Pražský hrad to nejprve zdůvodnil zaneprázdněním prezidenta. Média později informovala, že tehdejší předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) odmítl nabídnutý termín, který by se konal před druhým kolem prezidentské volby.

Není tajemstvím, že mezi Zemanem a Štěchem panovaly velké osobní rozkoly. Štěch podporoval v prezidentské volbě Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše.

To se projevilo také například při letošní schůzce nejvyšších ústavních činitelů, kteří se sešli na Pražském hradě kvůli zahraniční politice. Mezi pozvanými ale chyběl Štěch i jiný zástupce Senátu.

Štěch se v polovině září z účasti omluvil kvůli služební cestě ve Francii. Navrhoval, aby schůzka začala o pár hodin později, nebo aby ho mohla při schůzce zastoupit místopředsedkyně horní komory Miluše Horská (za KDU-ČSL), Hrad ale obojí odmítl.

„Chtěl sem (Štěch) poslat zástupce, ale to bychom tady za chvíli měli druhou ligu," okomentoval v září Zeman důvod, proč Horskou na schůzce odmítl.

Další jednání prezidenta s premiérem, předsedou Senátu a Poslanecké sněmovny, ministrem zahraničí a obrany se podle Ovčáčka uskuteční v polovině ledna – tedy až v roce 2019.

Politici by mohli ladit nejen postoj České republiky v zahraniční politice, ale také chystané Zemanovy cesty. „Na příští rok se plánují cesty na Slovensko, do Rakouska, Maďarska a do Čínské lidové republiky, v pondělí pan prezident obdržel také pozvání na návštěvu Srbska,“ řekl k plánům Zemanových cest na příští rok Blesk Zprávám hradní mluvčí Ovčáček.

Pokračovat by měly také prezidentovy cesty do krajů.

Připomeňte si Zemanovo Vánoční poselství z roku 2017.

Video
Video se připravuje ...

Zeman přednesl své poslední vánoční poselství: Rýpl si do Sobotky a kvót TV NOVA

 

Fotogalerie
37 fotografií