Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Striptýz v parlamentu. Politik šel na protest proti prezidentovi do trenek

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
16. srpna 2018
20:35

Venezuelský politik Gilber Caro (43) se během své ohnivé řeči, kterou přednesl při zasedání parlamentu, vysvlékl do spodního prádla. Striptýz předvedl na protest proti prezidentovi Nicolásovi Madurovi a jeho vládě. Carův proslov i jeho akt vyvolal senzaci. Zákonodárci jeho slova odměnili potleskem a video, kde odhazuje svršky, se stalo senzací internetu, napsal deník Daily Mail.

Caro vyzval přítomné zákonodárce, aby se postavili za poslance Juana Requesens (29), který byl podle něho nespravedlivě obviněn z přípravy atentátu na prezidenta země. K neúspěšnému atentátu došlo 4. srpna během vojenských slavností, kdy v Madurově blízkosti vybuchly dva drony.

Madurovi lidé následně zatkli 14 lidí, mezi nimi Requesense a dva vysoce postavené vojenské činitele. Zatýkání bude pokračovat i nadále, seznam podezřelých obsahuje více než 30 jmen. Caro společně s dalšími členy opoziční strany Vůle lidu (VP) vyzývá poslance i lidi k jednotě a k podpoře Requesense.

Caro se v parlamentu rozohnil

„Requesens je talentový mladý muž, který se postavil za svobodu venezuelského národu. Vyzývám vás, abyste stáli při něm, stejně jako on stál při nás,“ prohlásil během emotivního projevu Caro. „Je to slušnost a důstojnost, kde jsou tyhle hodnoty,“ řekl a začal odhazovat své oblečení.

„Stejně jako ze sebe rvu oblečení, prezident odral lidi o jejich základní práva, jídlo a léky,“ sám Caro strávil 17 měsíců ve vězení poté, co ho Maduro obvinil z účasti na teroristickém útoku v roce 2016. „Lidskou důstojnost a slušnost a vůbec lidskost si nenosíme v šatech, ale v srdci, kde si neseme i lásku k zemi,“ zakončil svou řeč Caro.

Maduro likviduje opozici

Requesens i další zatčení zůstávají ve vazbě. K atentátu se na Twitteru krátce po jeho spáchání přihlásila dosud neznámá opoziční skupina. Uvedla, že se pokusila o atentát. Skupina se označila jako hnutí „vlasteneckých vojáků a civilistů loajálních venezuelskému lidu“.

Prezident Maduro prohlásil, že šlo o atentát na něj a že za ním stojí krajní pravice, emigranti na Floridě a tehdejší kolumbijský prezident Juan Manuel Santos. Ten to označil za absurdní. Následovalo zatýkání, zadržení jsou obviněni mimo jiné z vlastizrady či pokusu o vraždu. Zatykač byl vydán i na bývalého předsedu parlamentu Julia Borgese, který patří ke kritikům Madura a který už dříve uprchl do Kolumbie.

Venezuelská krize

Opozice dala již dříve najevo obavy, že autoritářský prezident využije incident k zátahům proti jejím členům. V posledních týdnech se totiž množí protesty proti vládě a hospodářskému kolapsu. V zemi je nedostatek potravin i léků, stále častější jsou mnohahodinové výpadky elektrické energie i dodávek vody v řadě regionů. Někde kolabují i veřejné služby, jako je doprava či svoz odpadu.

Z ekonomické krize, v níž je Venezuela už několik let, viní opozice socialistickou hospodářskou politiku autoritářské vlády. Prezident Maduro tvrdí, že za krizi může opozice a kapitalistické síly z USA či Kolumbie, které se tak snaží jeho vládu svrhnout.

 

Zobrazit celou diskusi