Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Atentát na prezidenta Venezuely: Maduro z pokusu viní Kolumbii, ta to odmítá

Autor: ČTK, nkov - 
5. srpna 2018
08:40

Venezuelský prezident Nicolás Maduro se v sobotu večer místního času stal terčem neúspěšného pokusu o atentát. Uvedl to aspoň venezuelský ministr informací Jorge Rodríguez. Poblíž místa, kde Maduro pronášel projev, explodovala výbušná zařízení. Z pokusu přitom Maduro viní prezidenta sousední Kolumbie Juana Manuela Santose. Kolumbijská vláda označila obvinění za absurdní. Obvinění odmítlo v prohlášení kolumbijské ministerstvo zahraničí. Informovala o tom v neděli agentura AFP.

Levicový prezident i další členové vlády vyvázli z incidentu bez újmy. Zranění utrpělo sedm členů Národní gardy.

Maduro z útoku obvinil krajně pravicové síly v zemi. Odpovědnost podle něj nese i prezident sousední Kolumbie Juan Manuel Santos, který je jedním z nejhlasitějších kritiků Madura. Někteří lidé, kteří útok naplánovali a financovali, žijí na Floridě, dodal venezuelský vůdce s tím, že očekává v tomto ohledu spolupráci šéfa Bílého domu Donalda Trumpa. Několik strůjců útoku již bylo dopadeno, konstatoval rovněž Maduro bez dalšího upřesnění.

Nejmenovaný představitel kolumbijské prezidentské kanceláře odmítl Madurova obvinění jako nepodložená.

Agentura AP napsala, že několik hasičů na místě incidentu vládní verzi událostí zpochybnilo. Podle nich pouze vybuchla plynová láhev v jednom z blízkých bytů. Z okna budovy následně vycházel dým.

Zmatek kolem údajného atentátu ještě zvýšilo přiznání k odpovědnosti od dosud neznámé skupiny, která si říká Vojáci v tričku. Skupina uvedla, že chtěla na prezidenta zaútočit dvěma bezpilotními letouny napěchovanými výbušninami, ale vojáci je sestřelili, dřív než drony dosáhly cíle. „Ukázali jsme, že jsou zranitelní. Dnes jsme úspěšní nebyli, ale je to jen otázka času,“ varovala skupina.

Živý přenos z oslav televize přerušila

Prezident Maduro pronášel proslov v metropoli Caracasu u příležitosti oslav 81. výročí vzniku Národní gardy. Součástí ceremonie byla také vojenská přehlídka.

Maduro v jednom okamžiku svou řeč, přenášenou živě televizí, přerušil. Těsně před tím se ozvala mohutná rána. Na televizních záběrech pak bylo vidět, jak vojáci i přihlížející lidé utíkají v panice z místa pryč. Poté televize přenos ukončila.

Venezuelská vláda opakovaně obviňuje opoziční aktivisty, že připravují útoky na Madura s cílem ho svrhnout. Autoritářský vůdce Maduro znovu zvítězil v nedávných prezidentských volbách, které bojkotovala velká část opozice a které jako nedemokratické kritizovala řada zemí regionu, USA i Evropská unie.

Venezuela se již více než tři roky potýká s hlubokou ekonomickou krizí, způsobenou socialistickou hospodářskou politikou Madurovy vlády a propadem světových cen ropy. Mnozí vkládali naděje na změnu režimu ve Venezuele do loňských masových demonstrací, které vypukly koncem března. Venezuelané tehdy skoro denně vycházeli do ulic protestovat proti autoritářské vládě, vydrželi to přes čtyři měsíce.

Maduro: Za atentátem stojí Santos. Podle něj je to absurdní

Po explozi během sobotního projevu venezuelského prezidenta v Caracasu Maduro, jemuž se nic nestalo, obvinil Santose. „Dnes se mě pokusili zabít a nemám pochyb o tom, že za tím stojí venezuelská ultrapravice spolu s ultrapravicí kolumbijskou a že za atentátem je Juan Manuel Santos,“ řekl v sobotu Maduro.

„Je absurdní a neopodstatněné říkat, že kolumbijský prezident je zodpovědný za domnělý atentát na venezuelského prezidenta,“ uvádí se mimo jiné v prohlášení kolumbijského ministerstva zahraničí. „Jako obvykle, venezuelský prezident viní permanentně Kolumbii ze všeho, co se stane. Žádáme respekt k prezidentovi Juanu Manuelu Santosovi, k vládě i ke kolumbijskému lidu,“ píše se také v prohlášení.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi