Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Venezuela v těžké krizi volí prezidenta. Má někdo šanci porazit autoritářského Madura?

Autor: ČTK, ivm - 
20. května 2018
13:43

Za dohledu 300 000 vojáků a policistů začaly v neděli ve Venezuele prezidentské volby. Navzdory tlaku domácí opozice, jejíž hlavní proud hlasování bojkotuje, a nelibosti zahraničí v nich o znovuzvolení na dalších šest let usiluje dosavadní socialistický prezident Nicolás Maduro. 

Přes 20 milionů voličů bude moci odevzdat svůj hlas ve 14.638 volebních místnostech, které se otevřely v 6:00 místního času (12:00 SELČ). Uzavřít se mají v 18:00 místního času (o půlnoci SELČ).

K předčasným prezidentským volbám jsou Venezuelané vyzváni za hluboké hospodářské krize v zemi, kterou způsobila pět let trvající recese a snižující se ropná produkce.

Za této situace, kdy v zemi roste míra podvýživy a hladu, zvyšuje se hyperinflace a Venezuela zažívá vlnu masové emigrace, přistupují mnozí její obyvatelé k volbám s deziluzí a rozhořčením. Kritizují Madura za své ekonomické strádání a opozici za vzájemné spory. Velká část opozice volby bojkotuje.

Za podmínek, které pozorovatelé označují jako nedemokratické, je autoritářská hlava státu považována za jasného favorita.

Z významnějších politiků, kteří se k bojkotu opozice nepřipojili, má největší šance přiblížit se k Madurovi šestapadesátiletý právník Henri Falcón.

Zobrazit celou diskusi