Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mayová se před Merkelovou zamkla v limuzíně. Ochranka marně lomcovala dveřmi

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
11. prosince 2018
15:00

Britská premiérka Theresa Mayová nemá problémy jen s brexitovou dohodou, ale někdy i se svojí limuzínou. Potrápila ji před jednáním s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Premiérka se zamkla ve vozidle a nemohla vystoupit. Nepomohla jí ani ochranka, která lomcovala dveřmi, nakonec se ale Mayovou podařilo vysvobodit.

Mayová zahájila svou cestu po Evropě, objíždí svoje evropské spojence a jedná s nimi převážně o tzv. irské pojistce, tedy tématu, které bylo hlavním terčem kritiky ze strany britského parlamentu. V úterý ráno se Mayová sešla s nizozemským premiérem Markem Ruttem, potom s Merkelovou, večer ji čeká jednání v Bruselu s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem i šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Mayovou při příjezdu do Berlína, kde jednala s Merkelovou, potkala drobná nepříjemnost. Premiérka se zamkla v autě, a ačkoliv její ochranka lomcovala klikou, dveře nepovolily. Situaci řešili dva bodyguardi, Mayovou se nakonec podařilo „vysvobodit“. Ona i Merkelová, která trpělivě čekala, až se Britka z auta dostane, vzaly vše s úsměvem. Je otázkou, zda jim úsměv vydrží i během jednání o brexitu.

Britové o dohodě rozhodnou až v lednu

Hlasování britských poslanců o dohodě o odchodu své země z Evropské unie bylo posunuto na leden, sejít by se měli ještě před 21. lednem, řekl mluvčí. Zmíněné datum představuje hranici stanovenou dřívějším zákonem, po níž už vláda musí poslancům předložit plán, pokud by stále hrozil brexit bez dohody. Tato lhůta ale podle médií přestala platit s uzavřením dohody mezi britskou vládou a EU, tudíž se objevily obavy, že by se hlasování mohlo odkládat až do března.

Hlasování bylo předtím plánováno na úterní večer, vláda je ale v pondělí odvolala, protože jí hrozila jasná porážka. Představitelé dolní komory parlamentu následně podle deníku The Guardian naznačili, že vzhledem k předchozímu uzavření brexitové dohody mezi Londýnem a Bruselem se již na vládu termín 21. ledna nevztahuje. Hlasování by tak teoreticky mohlo přijít na řadu až 28. března, tedy den před plánovaným vystoupením Británie z EU.

Vládní mluvčí ale prohlásil, že premiérka se bude řídit duchem zákona o vystoupení a „rozvodovou dohodu“ poslancům do 21. ledna předloží.

Mayová hledá záruky

Mayová chce do té doby od EU získat dodatečné záruky týkající se takzvané irské pojistky, která byla hlavním terčem kritiky ve stávajícím znění brexitové dohody. Britská premiérka se v úterý s tímto cílem vydala na sérii setkání s evropskými lídry, přestože Unie se staví odmítavě k jakýmkoli změnám v tomto záložním opatření, zahrnutém do dohody ve snaze zabránit obnovení hraničních kontrol mezi Irskem a Severním Irskem.

První schůzku dnes absolvovala premiérka v Haagu se svým nizozemským protějškem Ruttem. Mayová mu podle svého mluvčího jasně sdělila, že bude potřebovat záruky ohledně pojistky, aby mohla „rozvodová dohoda“ projít Dolní sněmovnou. Rutte po setkání na Twitter napsal pouze tolik, že snídaně s Mayovou se konala v rámci příprav na nadcházející summit EU a přinesla „užitečný rozhovor“ o posledním vývoji kolem brexitu.

Nabitý program britské premiérky

Už v pět musí být Mayová v Bruselu, čeká ji tam setkání s Tuskem, za dvě hodiny pak i jednání s Junckerem. Ten v úterý v debatě s poslanci Evropského parlamentu (EP) ve Štrasburku prohlásil, že pro nové vyjednávání dohody o vystoupení Británie z EU neexistuje žádný prostor a již dojednaná podoba smlouvy o brexitu je tou nejlepší a jedinou možnou. Podle něho však existují možnosti vyjasnit a interpretovat sporné body v rámci současného textu dohody.

agfor ( 11. prosince 2018 18:00 )

Terezko, dobře jsi udělala. Před tou babiznou by se měla zamknout celá Evropa.

ivoadler ( 11. prosince 2018 16:38 )

Nemám Brity rád. Vys rali se na nás v 38, vys erou se na nás zas. Hrdí Britové se přece nebudou špinit nějakými Čecháčky.

Zobrazit celou diskusi