Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Státníci s partnerkami dorazili na summit G20, Mayová působila osaměle

Autor: Darina Jíchová - 
30. listopadu 2018
13:52

Světoví lídři se sjeli na summit G20, který dnes začíná v argentinském Buenos Aires. Mnoho státníků na setkání doprovodily jejich partnerky. S americkým prezidentem Donaldem Trumpem přiletěla jeho žena Melania, nechybí ani francouzská první dáma Brigitte Macronová. Osaměle však působila britská premiérka Theresa Mayová, která výjimečně přijela bez manžela Philipa, napsal deník Daily Mail.

Vedle Macrona, Mayové a Trumpa, dorazil čínský prezident Si Ťin-pching, kanadský premiér Justin Trudeau, italský premiér Guiseppe Conte, ruský prezident Vladimir Putin nebo turecký prezident Recep Erdogan. Trable s příletem měla německá kancléřka Angela Merkelová, kterou zradilo letadlo.

Do Argentiny rovněž zavítal i saúdský korunní princ Mohamad bin Salmán. Brutální vražda novináře Džamála Chášukdžího, který proti saúdskému režimu vystupoval, bude jedním z hlavních témat summitu. Korunní princ je s vraždou úzce spojován. Mimo to se bude jednat i o obchodní válce mezi USA a Čínou nebo o probíhajícím konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou.

Na summitu zazářily první dámy

Většinu státníků doprovodily jejich drahé polovičky. Macronová byla ve svém bílém kostýmku nepřehlédnutelná, Francouzka dobře zná svoje přednosti a na odiv vystavila své hubené nohy. 

Francouzský prezident Emmanuel Macron s manželkou Brigitte a argentinským prezidentem Mauriciem Macrim a první dámou Julianou. Francouzský prezident Emmanuel Macron s manželkou Brigitte a argentinským prezidentem Mauriciem Macrim a první dámou Julianou. | Reuters

Kamarádka Macronové Trumpová se zahalila do koženého kabátu, i první dáma USA ale zvolila bílou, v jejím podání to byla pouze sukně. Zaujala však svými lodičkami s kravským potiskem od své oblíbené značky Manolo Blahnik.

Manželka amerického prezidenta Trumpa Melania dorazila na summit G20 v lodičkách s kravským potiskem. Manželka amerického prezidenta Trumpa Melania dorazila na summit G20 v lodičkách s kravským potiskem. | Reuters

Sophie Trudeauová ocenila teplejší počasí a na rozdíl od ostatních prvních dam dorazila v krátkých rukávech. Zvolila však šaty tmavé barvy. Tu preferovaly i další manželky státníků, například čínská první dáma Peng Liyuan nebo žena jihokorejského prezidenta Mun Če-ina Kim Jung-sook. Obě dámy pojí to, že se v minulosti živily jako zpěvačky.

Čínská první dáma Peng Liyuan má ráda jehlové podpatky, dorazila v nich i na summit G20. Čínská první dáma Peng Liyuan má ráda jehlové podpatky, dorazila v nich i na summit G20. | Reuters

Ani Číňanka se nebojí jehel

Zastínit se nenechala ani první dáma hostitelské země. Manželka prezidenta Mauricia Macriho Juliana Awadová se ukázala ve dvou modelech: po boku Macronové se objevila v lila šatech s květinovým vzorem, v černých koktejlkách však později trochu zanikla. Zařadila se však mezi milovnice vysokých podpatků. Jehly neodmyslitelně patří k Macronové a Trumpové. Slabost pro ně má i Číňanka.

Mayová se chystá na saúdského prince

Ostře sledované bude setkání Mayové a bin Salmána, která si chce prince „podat“ právě kvůli Chášukdžího vraždě a kvůli válce v Jemenu. Rovněž Macron chce řešit otázku novinářovy smrti, důležitým tématem jsou pro něj dále obchodní vztahy Evropské unie, USA a dalších zemí G20. Otázníky vzbudilo, když Trump zrušil schůzku s Putinem. Stalo se tak prý z vnitropolitických důvodů a ne kvůli Ukrajině.

drama ( 30. listopadu 2018 16:09 )

Naše stará hradní kozatice s kozama 8 by vynikala v maskáči s kalašnikovem.

hanka666 ( 30. listopadu 2018 14:43 )

Blesku,udělejte si pořádek v popiscích. Píšete k r a v iny. Holínka nebo polínka, vždyt je to jedno. Kanadan nebo Japonec.

Zobrazit celou diskusi