Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ruskému miliardáři Abramovičovi zhatili sen. Chtěl žít ve Švýcarsku, označili ho za riziko

Autor: Darina Jíchová - 
28. září 2018
20:16

Sen o životu ve Švýcarsku se Romanu Abramovičovi rozpadl. Ruský miliardář a majitel anglického fotbalového týmu Chelsea musel kvůli podezření z praní špinavých peněz a vazeb na kriminální organizace přehodnotit své plány. Abramovič se chtěl přestěhovat do kantonu Valais, podle švýcarské policie ale pro zemi představuje bezpečnostní riziko, miliardář obvinění odmítá, uvedl deník Telegraph.

Federální policie (Fedpol) doporučila imigračnímu úřadu, aby Abramovičovu žádost o trvalý pobyt zamítl. Abramovič si brousil zuby na sídlo v lyžařském komplexu u alpského města Verbier.

Podle časopisu Forbes je Abramovič se jměním v hodnotě 225 miliard korun 13. nejbohatším Rusem a 151. nejbohatším mužem na světě. Do jeho soukromého života nechala nahlédnout v exkluzivním rozhovoru jeho exmanželka Irina.

Bývalá manželka majitele Chelsea: Stále mám ráda soukromý život a věnuji se Bohu a rodině. Bývalá manželka majitele Chelsea: Stále mám ráda soukromý život a věnuji se Bohu a rodině. | Irina Abramovic/east2west news

Tajný dokument Fedpolu

Novinářům agentury Tamedia se podařilo získat tajný dokument Fedpolu a půl roku se s Abramovičem soudili o to, aby jeho obsah mohli publikovat. „Po šesti měsících můžeme napsat, že úřad Federální policie označil Romana Abramoviče za bezpečnostní risk. To je důvod, proč ruský majitel Chelsea nebude žít ve Švýcarsku,“ uvedl investigativní reportér Thomas Knellwolf.

Právník: Zradu jsme nečekali

Abramovič obvinění Fedpolu vehementně popírá. „Zveřejnění důvěrných informací nás velmi zklamalo. Tuto zradu jsme od švýcarské vlády nečekali,“ prohlásil právník Abramoviče Daniel Glasl. „Únik dokumentu z Fedpolu považuje za porušení švýcarského trestního práva a zároveň za porušení nařízení o ochraně osobních dat,“ dodal Glasl.

„Podnikli jsme odpovídající kroky a na policii jsme vyplnili trestní oznámení proti neznámé osobě, které se složku podařilo získat. Všechny spekulace o tom, že pan Abramovič má vazby na kriminální organizace, nebo že je zapleten do praní špinavých peněz, jsou lživé,“ sdělil tisku Glasl.

Žádost o trvalý pobyt

Žádost o povolení k trvalému pobytu podal Abramovič 25. července 2016, žádal také o převod daňové rezidence. Ředitel imigrační kanceláře ve Valais Jacques de Lavallaz byl nadšený.

„Roman Abramovič by byl zajímavým daňovým poplatníkem, byl by přínosem pro kanton a naši komunitu. Prozatím se kloníme k pozitivnímu rozhodnutí,“ nechal se Lavallaz slyšet krátce po tom, kdy Abramovič podal žádost, a zdálo se, že se Rus bude moct brzy stěhovat.

Pochybnosti policie

Dokument z pobočky ve Valais putoval do Bernu na centrálu imigračního úřadu. Podle předpisu musí úředníci každý případ konzultovat s Fedpolem. V lednu 2017 policisté vyzvali imigrační úřad, aby Ambramovičovu žádost stornovali.

Oligarcha se zajímal o to, jak to s jeho žádostí vypadá. Úřady mu v červnu 2017 oznámily, že jí nebude vyhověno, a Abramovič ji stáhl dříve, než mohla být zamítnuta. Žádná tato informace nebyla v tu dobu zveřejněná. Sám Abramovič se teprve loni v listopadu dozvěděl, proč trvalé bydliště ve Švýcarsku nezískal.

Soudní spor o publikaci informací

Jeho právníci okamžitě kontaktovali šéfku Fedpolu Nicolettu della Vallovou a požadovali, aby bylo rozhodnutí úřadu přehodnoceno. Ta je odmítla. Novinářům se v tu dobu podařilo získat tajné informace o případu a byli připraveni je publikovat. Právníci Abramoviče ale dosáhli soudního zákazu zveřejnění jakýchkoliv informací.

Reportéři svou snahu ale nevzdali, odvolali se a rozpoutali soudní proces o informace obsažené ve složce Fedpolu. Bitva mezi právníky pokračovala až do 21. září, kdy soud umožnil agentuře Tamedia, aby získané podklady publikovala.

Praní špinavých peněz a vazby na zločince

„K zamítnutí žádosti Romana Abramoviče k trvalému pobytu došlo kvůli podezření z praní špinavých peněz a napojení na zločinecké organizace,“ citovaly tajný dokument švýcarské noviny. „Pan Abramovič nikdy nebyl oficiálně obviněn ze žádného zločinu, jeho trestní rejstřík je čistý. Fedpol nebyl schopný svá obvinění prokázat,“ bránil svého klienta Glasl.

„Pan Abramovič byl svolný k mnoha bezpečnostním prověrkám, on ani jeho obchodní partneři ve své minulosti neskrývají nic nelegálního,“ argumentoval Glasl. Mluvčí Fedpolu Thomas Dayer nabídl velmi vyhýbavý komentář. „Udělování pobytu je záležitostí imigračního úřadu, každý případ je prověřen naším oddělením. Pokud dojde k nějakým pochybnostem, je žádost zamítnuta,“ vyjádřil se k situaci Dayer.

Abramovič přišel o britské vízum

Na jaře Abramovičovi britské úřady neprodloužily vízum, toto rozhodnutí souviselo s kauzou otravy bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala, ze které britská vláda obvinila Rusko. Z Británie byli vypovězeni ruští diplomaté. Úřady následně začaly prověřovat víza bohatých Rusů a u několika z nich včetně Abramoviče se rozhodly neprodloužit jeho platnost.

Ab1234cd4321 ( 29. září 2018 00:39 )

 Tak se nastehuj do čr a plat dane tady.

Zobrazit celou diskusi