Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Miliardář Abramovič má řešení na problémy s vízy v Anglii. Dostane občanství Izraele

Autor: ČTK, ivm - 
29. května 2018
11:15

Ruský oligarcha Roman Abramovič, majitel anglického fotbalového klubu Chelsea, dorazil v pondělí do Tel Avivu, aby dokončil proces získání izraelského občanství. Podle zpráv některých izraelských médií si dnes už pas vyzvedl. Své dosavadní britské bydliště byl nucen přinejmenším dočasně opustit, protože mu britské úřady zatím neprodloužily vízum, které mu za měsíc skončí.

Miliardář podle ruských médií stojí o izraelské občanství hlavně proto, že mu umožňuje půlroční bezvízový pobyt ve Spojeném království. Izrael lidem s židovskými kořeny dává v rámci repatriačních programů občanství automaticky, pokud se rozhodnou do Izraele přestěhovat. Pas dostávají okamžitě.

Abramovič, jehož rodina pochází z Litvy, je předsedou Federace ruských židovských obcí a je považován za velkého mecenáše. Izraelská média uvádějí, že podnikatel za posledních dvacet let věnoval státu Izrael a židovským organizacím v Rusku celkem půldruhé miliardy dolarů (33 miliard korun).

Podle ruských médií oligarcha, který měl dosud stálé bydliště na britském ostrově Jersey, koupil v Tel Avivu někdejší luxusní hotel a přilehlý pozemek. Pokud už izraelský pas skutečně dostal, stal se nejbohatším člověkem v zemi.

Abramovič je podle britského tisku s majetkem přes 12 miliard dolarů (asi 266 miliard korun) třináctým nejbohatším obyvatelem Spojeného království. V pořadí ruských oligarchů mu patří jedenácté místo.

Po otravě bývalého ruského agenta Sergeje Skripala na jihu Anglie, z níž Londýn obviňuje Rusko, chtějí britské úřady majetek ruských boháčů žijících na ostrovech důkladněji prověřovat. Podle britského tisku se hlavně zajímají o jeho původ. V případě Abramoviče ale údajně neexistuje podezření, že by svůj majetek získal nezákonně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

andyho ( 11. února 2019 17:28 )

Tak kdyby pan Abramovič někdy náhodou potřeboval ještě vízum do Ruska, může si zavítat k nám: http://rusko-viza.cz/ Velmi rádi pomůžeme

Zobrazit celou diskusi