Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dceru odtrhli migrantce přímo od prsu a zavřeli do ústavu. Rozzuřená matka žaluje Trumpovu vládu

Autor: Darina Jíchová - 
27. srpna 2018
16:50

Rozdělování rodin na americko-mexické hranici vzbudilo v minulosti velkou pozornost a vláda prezidenta Donalda Trumpa byla za tyto praktiky velmi kritizována. Pod tlakem veřejnosti tak začala děti do péče rodičů vracet. Stále jsou ale stovky rodin, které na shledání s potomky stále čekají. Mezi nimi je také Leydi Duenasová (30), která svou jedenáctiměsíční dceru, kterou stále kojila, neviděla od května. Rozhodla se proto Trumpovu vládu zažalovat, informovala stanice CNN.

Duenasová uprchla v květnu ze Salvadoru do Spojených států, na hranicích ji zadržela policie. V tu dobu již platilo zpřísnění imigračního zákona o nulové toleranci vůči nelegálním uprchlíkům. Žena tak byla zatčena a ve vazbě měla vyčkat na rozhodnutí o deportaci, její dcera skončila v péči úřadů. 

I když federální soud nařídil Trumpově vládě již před několika týdny, aby byly všechny děti navráceny do péče rodičů, jsou jich stále stovky, které na shledání čekají a zůstávají v detenčních centrech. Duenasová si to nenechala líbit a americkou vládu zažalovala. Chce, aby jí okamžitě vrátili její dceru, kterou při odebrání ještě kojila. Rovněž usiluje o zastavení deportace, chtěla by získat azyl.

Útěk před gangem

„Čekáme na předvolání k soudu, teprve poté zveřejníme další podrobnosti případu,“ sdělila tisku právnička Claudia O'Brienová, která Duenasovou zastupuje. Salvadořanka by podle rozhodnutí imigračního úřadu měla být deportována ve čtvrtek 30. srpna, O'Brienová ale tvrdí, že proces byl pozastaven.

Na americko-mexické hranici byly děti, bez ohledu na věk, oddělovány od svých rodin a umisťovány do provizorních uprchlických center. Na americko-mexické hranici byly děti, bez ohledu na věk, oddělovány od svých rodin a umisťovány do provizorních uprchlických center. | ČTK

Duenasová přišla do země s kojencem, její ostatní děti se v minulosti narodily v USA a podle zákona jsou americkými občany.

Ze země utekla před svým švagrem, který je členem gangu MS-13, bála se o svůj život i o životy svých dětí. Její starší děti dorazily do USA den před ní a nyní se o ně stará pečovatelka. Její nejmladší dcera ale skončila v detenčním centru v Houstonu. Rodina ještě do minulého roku žila v USA, jejich dům ale shořel a oni se museli vrátit do Salvadoru.

Psychické trauma matky

„Když jí na hranicích odebrali dceru, silně ji to zasáhlo. Její duševní stav měl dopad na její výpověď před pracovníky imigračního,“ uvedla právnička. Svou žalobu zakládají právě na tomto tvrzení. Nucená separace od kojence měla dopad na schopnost Duenasové připravit se na jednání s úřady.

Duenasová byla podle právničky naprosto rozhozená a nebyla schopná úřadům poskytnout legitimní důvod, proč by měla dostat azyl. Imigrační úřad její neúplnou žádost zamítl, dítě do její péče ale nevrátil, přestože od července platí nařízení na sjednocování rodin. Mluvčí imigračního úřadu Nina Prunedová uvedla, že agentura nemůže případ komentovat, protože je předmětem soudního jednání.

Zobrazit celou diskusi