Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Žně při domovních prohlídkách v Praze: Ferrari, luxusní hodinky, 5 milionů v hotovosti

Video se připravuje ...
Autor: ČTK - 
28. srpna 2018
14:06

Luxusní auta a hodinky, miliony v hotovosti, praní špinavých peněz. Policie během rozsáhlé akce proti organizovanému krácení DPH při obchodech s automobilovými díly s krycím názvem „Anetka“ prohledala 16 domů a nebytových prostor. Obvinila osm lidí a pět firem. Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej uvedl, že kriminalisté zatím zadokumentovali škodu zhruba 70 milionů korun.

Vedle krácení daně se stíhání týká trestných činů účasti na organizované skupině a praní špinavých peněz. „Čtyři obviněné vzal soudce do vazby. V případě pravomocného rozsudku hrozí všem obviněným fyzickým osobám trest odnětí svobody až na deset let, kdy horní hranice trestu je však zvýšena o jednu třetinu,“ sdělil mluvčí.

Podle kriminalistů, kteří na akci s krycím názvem Anetka pracovali, se pachatelé dopouštěli trestné činnosti od loňského března do letošního dubna. Daň z přidané hodnoty údajně krátili prostřednictvím obchodních společností zapojených do účelových řetězců.

Ve vedení firem působili nastrčené osoby, tzv. bílí koně. „Společnosti však fakticky ovládaly obviněné fyzické osoby, které měly mít jasně stanoveny kompetence a rozděleny úkoly s cílem soustavně a systematicky krátit DPH a neoprávněně se obohacovat,“ popsal Ibehej.

Na případu pracovali celníci a Finanční analytický úřad. Při společných prohlídkách prohledali kriminalisté a celníci celkem 16 domů i nebytových prostor v Praze a Středočeském kraji. Zajistili zhruba 40 milionů korun na bankovních účtech, pět milionů v hotovosti, ferrari a BMW a devět kusů hodinek v hodnotě několika stovek tisíc korun.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání