Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Manželka vykopla exministra z domu: Rozvod kvůli další nevěře zhatí Johnsonovy ambice?

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
7. září 2018
11:31

Britského exministra zahraničí Borise Johnsona vyhodila manželka z domu. Právnička Marina Wheelerová (54) podle všeho nevydržela manželovu dlouholetou nevěru a rozhodla se jednat. Záletník Johnson měl během jejich pětadvacetiletého manželství nespočet milenek, s jednou z nich má dítě, informoval deník The Sun.

Bývalý britský ministr zahraničí Boris Johnson a jeho žena dnes oznámili, že se po 25 letech manželství „už před nějakou dobou“ rozešli a rozvádějí se. Podle deníku The Sun je příčinou rozpadu svazku další Johnsonova nevěra. List soudí, že okolnosti rozchodu mohou ohrozit ambice někdejšího starosty Londýna postavit se do čela Konzervativní strany.

Zdroje blízké čtyřiapadesátiletému politikovi deníku The Sun řekly, že Johnsonova manželka, právnička Marina Wheelerová, svého chotě přiměla, aby se odstěhoval, když se dozvěděla o jeho poslední aféře.

V minulosti se tak podle The Sun stalo už dvakrát – poprvé v roce 2004, když měl Johnson poměr se spisovatelkou Petronellou Wyattovou, a podruhé v roce 2010, kdy se mu narodil nemanželský potomek, jehož zplodil s uměleckou poradkyní Helen Macintyreovou. V obou případech ale manželka Johnsona vzala zpět. Pár má spolu čtyři děti.

Johnsonova dcera: Máma už ho nikdy nevezme zpátky

K rozpadu manželství svých rodičů se vyjádřila Johnsonova dcera Lara (25), otce označila za „sobeckého bastarda“ a dodala, že její matka „už ho nikdy nevezme zpátky“. Wheelerové podle všeho přetekla trpělivost s Johnsonovými zálety a „vykopla“ ho z jejich domu. Johnson a Whellerová žijí odděleně a vyhýbají se společným setkáním.

K rozchodu došlo poté, co manželé po Johnsonově rezignaci opustili tradiční sídlo britských ministrů zahraničí v královských zahradách Carlton.

Johnson nepřijde jen o manželku, ale i o rádkyni

„Ještě minulé Vánoce byli v pohodě, ale pak mezi nimi začalo panovat napětí,“ sdělil tisku známý manželů. „Vztahu rozhodně neprospěla ani jeho práce, jako šéf diplomacie musel pořád někam cestovat. Marina se stáhla ze společnosti, minulý týden ani nebyla na oslavě narozenin jejich dcery Cassii,“ komentoval rozchod Johnsona a jeho ženy.

„Vždycky si byli velmi blízcí, jejich rodiny se znají léta, oni se znají od dětství. Dokud se nerozvedou, jejich manželství není u konce. Boris se na ni spoléhá, žádné rozhodnutí ve své politické kariéře neudělal bez její rady,“ dodal přítel páru.

K současnému rodinnému stavu se vyjádřil i další známý: „Boris není rád, že jeho děti ví, jak to mezi ním a Marinou je. To, že žijí odděleně, před nimi utajit nemůže.“

Boj s Mayovou

Tisk ihned začal spekulovat o tom, že by rozchod mohl ohrozit jeho snahu nahradit premiérku Theresu Mayovou v čele vlády. Exministrovi spojenci jsou ale opačného názoru. „Borisovy manželské problémy nikdy nebyly žádným tajemství. Spíš před sebou chce mít čistý stůl. Je v jeho zájmu, aby se to vědělo, pak to jeho soupeři v boji o vedení strany a země nebudou moct použít proti němu,“ sdělili deníku The Sun.

Deník The Sun se netají svým probrexitovým postojem a zcela podpořil Johnsonovu kampaň za odchod z Evropské unie před referendem v roce 2016. Postavil se i za jeho kritiku brexitové dohody, kterou v červenci představila Mayová a která vedla k jeho rezignaci. Mnoho Johnsonových spojenců ho tlačí k tomu, aby uzurpoval pozici Mayové na celostranické konferenci, která se koná v druhé polovině září.

Vliv nevěry na jeho kariéru

Oblíbenost Johnsona v Konzervativní straně dokazuje i včerejší průzkum mínění straníků. S jejich podporou má nad svým rivalem, ministrem vnitra Sajidem Javidem, v boji o post lídra strany a možná i premiéra značný náskok. Ani žádná z jeho předešlých afér neměla vliv na jeho zvolení.

Je ale pravda, že nevěra Johnsonovi na začátku jeho kariéry uškodila. V roce 2004 přišel o post stínového ministra kultury. Svou tehdejší milenku Petronellu Wyattovou nutil jít na potrat, když se o celé aféře dozvěděl tehdejší lídr Konzervativní strany, zbavil ho funkce. O pár let později mu v roce 2009 další milenka Helen Macintyreová porodila nemanželskou dceru.

Wheelerové se záletníkem došla trpělivost

Wheelerová exministrovi jeho předchozí aféry netolerovala a dvakrát od něj odešla. Manžela ale vždy nakonec vzala zpátky, snad i kvůli čtyřem dětem, které spolu mají. Tentokrát je ale její rozhodnutí finální, nebo alespoň podle dcery Lary. „Máma s ním skončila,“ nechala se slyšet na večírku s přáteli. Johnson situaci odmítl komentovat.

Johnson a Wheelerová se vzali v roce 1993. Ve stejném roce, kdy se exministr rozvedl se svou první ženou, modelkou Allegrou Mostynovou-Owenovou. Pár spolu má čtyři děti: dvě dcery, Laru a Cassiu, a dva syny, Mila a Theodora.

Zobrazit celou diskusi