Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Jen ano znamená ano!“ Španělsko chce zákon o sexu s výslovným souhlasem

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
19. července 2018
14:09

Španělská vláda chce reformovat trestní řád a zákon o trestním řízení, pokud jde o násilí na ženách. Jeho součástí by byl také zákon o znásilnění, podle kterého by k sexu mělo dojít jen s explicitním souhlasem obou partnerů. Pokud před stykem nedojde k ústnímu či písemnému souhlasu jednoho z milenců, bude považován za znásilnění. „Když žena neřekne ano, znamená to ne,“ uvedla k tématu vicepremiérka Carmen Calvová, která je zároveň ministryní pro rovnost. Zprávu přinesl deník The Guardian.

K diskusi o změnách v této sféře přispěl dubnový verdikt soudu v Pamploně, který odsoudil pětici mladíků známých jako „vlčí smečka“ za sexuální zneužití osmnáctileté dívky a neuznal činy za znásilnění, jak navrhovala obžaloba. Verdikt vyvolal masové a opakované demonstrace po celém Španělsku.

Zákon o znásilnění

Španělé našli inspiraci ve Švédsku, kde zákon o znásilnění platí od 1. července. Stejné nařízení platí také v Německu, Belgii, Irsku, Velké Británii, Kypru a IslanduŠpanělsko by mělo být dalším státem, kde vláda přijme tuto novelu.

Desetitisíce lidí protestovaly proti rozhodnutí soudu, který zprostil pět mužů, "vlčí smečku", obvinění ze znásilnění, které si natáčeli na telefon a chlubili se jím na sociálních sítích. Desetitisíce lidí protestovaly proti rozhodnutí soudu, který zprostil pět mužů, "vlčí smečku", obvinění ze znásilnění, které si natáčeli na telefon a chlubili se jím na sociálních sítích. | Reuters

V návrhu zákona, který předložili socialisté, stojí, že „k pohlavnímu styku by mělo dojít pouze s explicitním souhlasem obou partnerů. Každý styk bez daného svolení bude považován za znásilnění“.

„Pouze ano znamená ano. Ne, ať už vyslovené nebo implikované, prostě znamená ne,“ dodala Calvová. Dosavadní španělský právní systém považuje za znásilnění sexuální styk, ke kterému došlo násilím nebo pod pohrůžkou. Podle navrhované novely zákona by do kategorie znásilnění patřil každý sex bez souhlasu.

Záleží i na neverbálním souhlasu

Na návrhu zákona spolupracovala právnička Patricia Faraldová Cabanová, která zdůrazňuje, že „souhlas musí být nejen vysloven, případně napsán, ale musí být zřetelný i v řeči těla partnera“. „Pořád se může jednat o znásilnění, i když oběť slovně neprotestuje. Pokud si partneři sex užívají, je to v pořádku a k vzájemnému souhlasu očividně došlo, pokud ale jedna strana pláče či jinak neverbálně vyjadřuje nesouhlas, je to znásilnění,“ prohlásila právnička.

Zobrazit celou diskusi