Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

GDPR na švédský způsob: Sex jedině po výslovném souhlasu obou stran

Autor: Darina Jíchová - 
25. května 2018
15:05

V den startu unijního nařízení o ochraně osobních údajů, obávaného GDPR, zašli zákonodárci ve Švédsku ještě dál. Schválili nový zákon o znásilnění, podle kterého by k sexu mělo dojít jen s explicitním souhlasem obou partnerů. Pokud před stykem nedojde k ústnímu či písemnému souhlasu jednoho z milenců, bude považován za znásilnění. Švédsko se tak připojilo k Německu, Belgii, Irsku, Velké Británii, Kypru a Islandu, kde platí stejné nařízení, informovala stanice CNN.

Návrh zákona původně představili aktivisté a aktivistky za ženská práva a švédská vláda ho schválila v poměru 257 ku 38, 54 poslanců se nezúčastnilo. Ve většině evropských zemí je za znásilnění označován sexuální styk, ke kterému došlo násilím nebo pod pohrůžkou. Od 1. července, kdy nový zákon nabyde platnosti, oběti znásilnění ve Švédsku už nebudou nuceny prokazovat, že se jednalo o násilný styk.

„Sex musí být dobrovolný – pokud to tak není, je to nezákonné,“ uvedlo ministerstvo spravedlnosti ve svém prohlášení. Pokud bude prokázáno „znásilnění z nedbalosti, tedy sex bez souhlasu“, pachatel může dostat až čtyři roky vězení. Vicepremiérka Isabella Lövinová prohlásila, že je nutné zintenzivnit boj proti sexuálnímu násilí.

Neziskovka radí: Ať to přijmou všechny země

„Schválení zákona je obrovským vítězstvím pro všechny švédské aktivisty, kteří se tuto změnu snaží prosadit už bezmála 10 let,“ uvedla Anna Blusová z organizace Amnesty International, aby dodala: „Toto opatření by měly přijmout všechny země.“

Zákon má ale i své kritiky. Generální tajemnice švédské advokátní komory Anne Rambergová tvrdí, že je toto opatření populistické a že se díky němu počet znásilnění nesníží.

al.bunda ( 25. května 2018 20:07 )

A teď mne napadá jestli může být celoroční objednávka?

al.bunda ( 25. května 2018 20:02 )

Mámo můžu? Vydrž,já to vytisknu a podepíšu,hnus velebnosti,ze Švédů a jejich multikoreknosti je mi na blití

salto ( 25. května 2018 19:15 )

Takže š.kat se bude na smlouvu a ještě by se na to mělo ženám instalovat počítadlo a podle toho kolik má najeto by platila daně. Odečet by se prováděl jako u elektriky nebo plynu

cocumysvole ( 25. května 2018 16:17 )

A my si myslíme jaký tady máme praštěný zákonodárce. Jak koukám ono je to rozlezlý všude. Jako mor.

cocumysvole ( 25. května 2018 16:14 )

A to samý platí i naopak. I muži mohou být zneužíváni a znásilňováni. Howgh.

Zobrazit celou diskusi