Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Padne kvůli terorismu britská tradice? Policie zvažuje ozbrojení pochůzkářů

Autor: Darina Jíchová - 
17. května 2018
20:32

Velitelé britské policie zvažují, že poprvé v historii vyzbrojí své pochůzkáře střelnými zbraněmi. Člen Národní rady policejních šéfů (NPCC) předložil inovaci, ve které navrhl ozbrojit běžné pochůzkáře. Celý projekt by byl zaměřen zvláště na strážníky hlídkující ve venkovských oblastech. Britští pochůzkáři do té doby nikdy pistole nenosili, v rámci systematického boje proti terorismu to možná NPCC změní, informoval deník Daily Mail.

Po teroristických útocích v Paříži a v Bruselu v roce 2016 vyčlenila premiérka, tehdy ještě ministryně vnitra, Theresa Mayová na boj s terorismem 4 miliardy korun. Záměrem vlády bylo zvýšit počet policistů, kteří by byli schopní lidi ochránit před útoky teroristů. Peníze byly určené k výcviku více než tisíce elitních ozbrojených strážníků.

NPCC včera oznámila, že britská policie po dvou letech stále nemá dostatek členů, aby byla v zemi schopná zajistit bezpečí. Na to konto byl radě předložen návrh na ozbrojení pochůzkářů, podal ho jeden z jejích členů Simon Chesterman. Domnívá se, že uniformovaní strážníci z venkovských a pobřežních oblastí by měli projít výcvikem jak zacházet se zbraní a ta by se následně měla stát povinnou součástí jejich výzbroje.

Tradice, nebo modernizace?

Mnozí Chestermanův nápad označují za kontroverzní, v zemi platí téměř dvousetletá tradice neozbrojených pochůzkářů. Chesterman poukázal na to, že policejním silám do plné kapacity scházejí stovky strážníků, a to i přestože počet protiterostických specialistů vzrostl o 70 %. „Potřebujeme více sil, více schopných mužů a žen. Je třeba se odpoutat od historie a inovovat policejní tradice,“ nechal se slyšet Chesterman.

Británie má k dispozici 6465 ozbrojených policistů a za poslední dva roky se jim podařilo snížit reakční čas ve velkých městech jako Londýn, Manchester nebo Birmighan. Na místo útoku jsou schopni dorazit za 10 minut. Do menších měst, kde slouží pouze neozbrojení pochůzkáři, však jejich příjezd může trvat i hodiny.

Policejní velitelství uvažuje o tom, že v souvislosti s bojem proti terorismu poprvé v historii vyzbrojí své pochůzkáře, britská policie (ilustrační foto). Policejní velitelství uvažuje o tom, že v souvislosti s bojem proti terorismu poprvé v historii vyzbrojí své pochůzkáře, britská policie (ilustrační foto). | Reuters

Nedostatek policejních sil

„Pokud k útoku dojde někde v okrajové části regionu, zásahovému týmu trvá příliš dlouho, než dorazí na místo. Mezi teroristou se střelnou zbraní nebo nožem a lidmi tak stojí jen neozbrojený strážník. Proč nemá pistoli? Protože taková je naše tradice,“ nechal se slyšet Chesterman. NPCC nyní mluví o možnosti ozbrojit pochůzkáře, nebo na lokálních stanicích zřídit zbrojnice. V obou případech však policisté budou muset projít zbrojním výcvikem.

„Stanice se zbrojnicemi už fungovaly v minulosti, měli bychom se vyvíjet dopředu, ale pokud nechceme ozbrojovat přímo strážníky, měli bychom jim poskytnout možnost, kde si střelnou zbraň rychle opatřit a včas útočníka zlikvidovat,“ řekl Chesterman. Dodal, že je mu jasné, že ke změně nedojde ihned. „Země momentálně není v ohrožení, všechny hrozby monitorujeme, ale rada by měla znát všechny varianty.“

„Nejde jen o to dát někomu do ruky zbraň. Člověk musí být fyzicky i psychicky schopný na to ji použít a přijmout, jaké následky to s sebou nese,“ řekl bývalý bezpečnostní expert Scotland Yardu Dai Davies. „Strážníky by čekal trénink, chodili by na střelnice, museli by ale také na psychologické testy,“ vysvětlil. Mluvčí policie hrabství Devon prohlásil, že o ozbrojování pochůzkářů zatím neuvažují. „Potřebujeme navýšit počet ozbrojených policistů, to ano. Řešením ale není dát zbraň pochůzkářům, chce to nábor a výcvik dalších mužů a žen,“ řekl mluvčí devonské policie.

 

djaba ( 18. května 2018 10:08 )

 Jsou vybaveni foťákem a dostatečným počtem bloků na pokuty . S pachatelem si mohou udělat selfíčko a na teroristu vystrčit zadek ,to je jistě účinné .

Zobrazit celou diskusi