Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Česká policie omylem propustila nejhledanějšího muže Evropy: Prokázal se falešnými doklady

Autor: ČTK, lm - 
16. dubna 2018
12:35

Odměna bezmála 1,5 milionu korun je vyhlášena na nebezpečného kriminálníka Shanea O'Briena, který je podezřelý z brutální vraždy v Londýně. Brit byl loni zadržen v Česku za výtržnictví a poškození cizí věci, policii se ale prokázal padělanými doklady a proklouzl.

Shane O'Brien je hlavním podezřelým v případě brutální vraždy 21letého Joshe Hansona v roce 2015. Mladíka tehdy někdo bezdůvodně ubodal v baru v londýnské čtvrti Hillingdon. Podle kamerových záznamů mu právě O'Brien bodl nůž do krku a pak ho nechal v baru vykrvácet. O'Brien, kterého britská policie viní z vraždy a těžkého ublížení na zdraví, pak zmizel.

Po nebezpečném muži nyní pátrá i Europol a za jeho dopadení byla vyhlášena odměna 50 tisíc liber (bezmála 1,5 milionu korun). Zatím ale bezúspěšně.

Kriminálník proklouzl loni i české policii. V únoru skončil v pražské policejní cele kvůli podezření z poškození cizí věci a výtržnictví, následně byl ale propuštěn na kauci. "Policisté sejmuli otisky prstů, ale nebyla zjištěna žádná shoda v databázích. Ta vyšla najevo až v červnu 2017, kdy britská strana dodala do informačního systému otisky prstů hledaného muže. Na základě toho tak vyšlo najevo, že se muž při zadržení v únoru 2017 v Praze prokázal pravděpodobně padělanými doklady na jméno Enzo Mellonceli, narozen 14. září 1982," uvedl loni v říjnu policejní mluvčí Jan Daněk.

Britská média uvedla s odvoláním na londýnskou policii, že muž před pražským zadržením výrazně změnil vzhled. Z české policejní fotografie je zřejmé, že si nechal narůst vlasy a vousy a pořídil si nové tetování přes záda, které skrylo jeho dřívější tetování nesoucí nápis Shannon 15-04-16. Londýnská policie upozornila, že nová ozdoba jeho zad - sova držící lebku - je natolik specifická, že by ji mohli poznat boxeři, mezi něž O'Brien chodí trénovat. Při zadržení v Praze u sebe měl boxerské rukavice.

 

 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání