„Kdyby se přítel dozvěděl, že jsem těhotná, opustil by mne a vyhodil z bytu,“ pronesla před soudem na svou obhajobu mladá žena. Tu obžaloba viní z vraždy novorozené holčičky. Hrůzné drama se odehrálo loni v srpnu v bytovém domu v plzeňské městské části Doubravka.

„Rodit jsem začala v noci, praskla mi voda. Počítala jsem s tím, že porodím a pak zavolám bratrovi, aby mi pomohl,“ popisovala detaily utajovaného domácího porodu. Po několika hodinách se narodila zdravá holčička.

„Dítě jsem omyla, byla jsem unavená. Na chvíli jsem si lehla. Pak jsem slyšela rachotit v zámku klíč. Nechtěla jsem, aby to přítel viděl. Dvakrát jsem s dítětem bouchla o sprchový kout. Vždy do hlavičky. Chtěla jsem ho omráčit, aby neplakalo. Pak jsem ho obrátila na zádíčka. Tak jsem ho bodla nožem, ale nevím kam. Vím, že tam byla palička, ale nevybavuji si, že bych dítě paličkou praštila,“ řekla.

Holčička v koši

Hrůzné drama v bytě ale pokračovalo. „Holčičku pak hodila do prádelního koše. Nechtěla, aby někdo věděl, že rodila,“ popsala po činu policejní mluvčí Martina Korandová. Plán jí překazil její přítel. Vrátil se domů, a když uviděl, že je od krve, zavolal záchranku. Přivolaným záchranářům nejdříve tvrdila, že nebyla těhotná, že má jen gynekologické potíže.

„Pak řekla, že dítě si odnesla porodní asistentka. Ženu jsme odvezli do nemocnice a zavolali jsme policii,“ řekl mluvčí záchranky Martin Brejcha. Za 20 minut pak strážci zákona volali záchranku znovu. „V koši na prádlo našli holčičku. Lékař ji okamžitě napojil na umělou plicní ventilaci a ve vážném stavu jsme ji převezli na jednotku intenzivní péče neonatologického oddělení Fakultní nemocnice v Plzni,“ dodal Brejcha. I přes veškerou snahu lékařů dítě v nemocnici zemřelo.

„Šlo o poranění nitrolebních struktur, pohmoždění mozku a krvácení mezi mozkové obaly. Zranění svědčí pro násilné jednání jiné osoby,“ uvedla loni při jednání o vazbě soudkyně Lenka Prýcová.

Bujaré večírky

Podle informací Blesku žena v bytě žila asi půl roku. „Často se u nich konaly večírky. „Dnes jsem se konečně po dlouhé době v klidu vyspal,“ uvedl tehdy soused.

Minulý týden odsoudil plzeňský soud jinou »matku« za vraždu novorozeného chlapečka k 17 letům. Podobný či dokonce výjimečný trest hrozí i této ženě.