Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Senior (74) z Lounska postřelil dva sousedy: Změnila ho mozková příhoda, hájí ho manželka

Senior (74) z Lounska postřelil dva sousedy: Změnila ho mozková příhoda, hájí ho manželka (ilustrační foto).
Senior (74) z Lounska postřelil dva sousedy: Změnila ho mozková příhoda, hájí ho manželka (ilustrační foto).  (Autor: Aktu.cz)
Autor: ČTK - 
14. března 2018
11:56

Dlouhodobé spory předcházely incidentu, při kterém loni v létě postřelil senior v Bezděkově na Lounsku své dva sousedy. Případem se ve středu začal zabývat ústecký krajský soud. Janu Š. hrozí 15 až 20 let vězení, případně i výjimečný trest. Jednání se koná v nepřítomnosti obžalovaného.

Čtyřiasedmdesátiletý muž čelí obžalobě z dvojnásobného pokusu o vraždu a nedovoleného ozbrojování. Podle obžaloby přišel obžalovaný muž za svým sousedem, aby si promluvili. Muže nejdříve napadl nejméně 12 centimetrů dlouhým bodnořezným nástrojem, který měl na násadě, a zranil ho na zádech. "Když poškozený začal utíkat, vrátil se do svého vozidla, odkud si vzal krátkou střelnou zbraň, kterou držel bez příslušných povolení. Nejméně v nepřímém úmyslu usmrtit jednou vystřelil z této zbraně na poškozeného, kterého zasáhl do břicha," uvedl státní zástupce Vladimír Jan.

Druhý muž slyšel volání o pomoc a přiběhl se podívat, co se děje. Když viděl seniora se zbraní, utekl a schoval se u garáže. "Když se chtěl schovat za garáž a utíkal před obviněným, nejméně v nepřímém úmyslu usmrtit na něj jednou vystřelil a střelil ho do zad," doplnil Jan.

Z výpovědí u soudu vyplynulo, že spory mezi sousedy byly dlouhodobé. "Byl s nimi problém pořád. Od doby, kdy jsem koupil parcelu. Neustále mi nadávali do cikánů, obviňovali mě, že pálíme PET lahve, koberce nebo lina. Často volali i policii," řekl před soudem jeden z postřelených mužů. Se sousedy se pohádal i den před střelbou.

Podle manželky obžalovaného se den před střelbou linul od sousedů zápach. "Ptala jsem se souseda, co to zase pálí. Řekl mi, že jsem psychopatka," řekla manželka obžalovaného seniora. Připustila, že ji zápach obtěžoval častěji a se sousedy se hádala opakovaně. Samotnou střelbu podle svých slov neviděla, protože spala. "Vzbudila jsem se, až když jsem slyšela nad zahradou helikoptéru. Pak volala policie, ať vyjdeme ven," dodala žena Jana Š. Stav jejího manžela se podle ní změnil po mozkové příhodě. Od roku 2013 má ochrnutou levou ruku, později se přidaly i psychické potíže. "Pořád poslouchal rádio. Říkal, že bude třetí světová válka, pořád to řešil," dodala žena.

Oba muži utrpěli závažná zranění a léčí se dodnes. Senior je stíhán za nedovolené ozbrojování a vraždu ve stádiu pokusu v nejpřísnějším, třetím odstavci trestního zákona. Hrozí mu 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest.

Hlavní líčení začalo za nepřítomnosti obžalovaného, kterému se v úterý udělalo nevolno a musel být ošetřen v nemocnici. Hlavní líčení bude pokračovat v dubnu.

doktormediciny ( 14. března 2018 17:53 )

Pekne....Jestli mel doma samopal, mohl klidne vystrilet pul cinzaku.. Ovsem lekari půro postizeni mozku m y s l i m nemaji ohlasovaci povinnosr.Je zde anamogi s ridicakem. Kdsyz nekso boura a name ridicak, nemohou miu ho vzit...To je sranda, ale mala

doktormediciny ( 14. března 2018 15:39 )

 Ja zteda nevim, co je tom kratka strekna zbran...Ovsem jestli jer po mrtvici, zbran nemal mit.Mal ji na cerno/ bez papiru/.. Hlavne ze nbudeme zprisnovar praqvidla

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání