Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Dětský tábor Idy Kelarové terčem rasistického útoku: Muž kvůli hluku střílel do vzduchu a nadával dětem

Autor: ČTK - 
8. března 2018
12:48

Případ střelby do vzduchu u tábora romského sboru bude děčínský soud projednávat minimálně do června. Obžalobě z výtržnictví čelí Martin K., který podle obžaloby u dětského tábora známé zpěvačky Idy Kelarové v Jiřetíně pod Jedlovou na Děčínsku střílel a nadával jeho účastníkům. Na táboře byly romské děti. Blízcí obžalovaného ve čtvrtek u soudu vypověděli, že s hlukem ze sousedního rekreačního střediska se potýkají dlouhá léta. Martin K. již dříve jakoukoli vinu odmítl, hrozí mu dva roky vězení.

Incident se odehrál v létě 2016 v Jiřetíně pod Jedlovou, kde byl romský sbor na táboře známé zpěvačky Idy Kelarové, sestry Ivy Bittové. Jeho účastníci již dříve uvedli, že majitel pozemku sousedícího s areálem tábora opakovaně střílel do vzduchu a romské děti z pěveckého sboru častoval rasistickými nadávkami.

"Děti byly pochopitelně bujaré, takže výskaly, samotné proběhnutí kolem sousedova domu ovšem trvalo asi minutu. Ten pán na ně ovšem vylítl a začal na ně pokřikovat: 'Vy černý cigáni, běžte do ...', a podobná hesla. Pak vystřelil do vzduchu," uvedla již dříve vedoucí romského sboru Ida Kelarová. Soused podle ní střílel opakovaně, agresivně se podle ní choval přímo v areálu tábora.

Martin K. již dříve jakoukoli vinu odmítl. Uvedl, že do vzduchu střílel v rámci výcviku svého psa. Jeho rodina v domě žije asi osm let, předtím nemovitost sloužila jako rodinná chalupa. Manželka Martina K. u soudu řekla, že hluk z rekreačního areálu, se kterým sousedí, je dlouhodobý. "Hluk je tam sedm až osm měsíců v roce. Opakovaně jsme to řešili i s majitelem, ale k ničemu to nevedlo," uvedla u soudu. V areálu se podle ní střídají školy v přírodě, dětské tábory či oslavy a svatby a hluk je často do pozdních nočních hodin. "Manžel si někdy bere i prášky na spaní a špunty do uší, aby se vyspal," doplnila jeho manželka. Na dotaz soudu rodina uvedla, že hlučnost řešila jen stížnostmi, občanskoprávní žalobu nikdy nepodala.

Hlavní líčení bude pokračovat ještě v květnu a v červnu. Soud Martina K. potrestal původně trestním příkazem. Muž proti němu podal odpor, a proto soudce nařídil hlavní líčení. Státní zástupce viní Martina K. z výtržnictví. Podle právní kvalifikace případu mu hrozí až dva roky vězení.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání