Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Vzpurný“ katalánský expremiér zůstává v Bruselu. Obává se nespravedlivého soudu

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
7. listopadu 2017
15:33

Sesazený katalánský premiér Carles Puigdemont obvinil španělské autority z toho, že proti němu a další členům katalánské vlády vedou urážlivé soudní řízení. Uvedl také, že se bojí, že mu nebude zajištěn spravedlivý soud. Své obavy sdílel exkluzivně s deníkem The Guardian.

Puigdemont uvedl, že je pobouřen, nechápe, proč španělská vláda spustila vyšetřování a proč jeho a 13 dalších viní ze vzpoury, podle něj bylo vyhlášení nezávislosti v naprostém souladu s ústavou. „Dnes stojí lídři demokratického národu před soudem, jsou obviněni ze vzpoury a hrozí jim ten nejvyšší španělský trest – stejný, jaký dostávají vrazi a teroristi – 30 let vězení,“ sdělil tisku Puigdemont.

Dodal také, že pochybuje o tom, že on a jeho kolegové budou souzeni spravedlivě. „Španělsko by mělo dostát svému slibu, že skoncuje s násilím. Pojďme celou situaci v klidu prodiskutovat. My, kteří podporujeme katalánskou nezávislost, jsme nikdy žádné násilí nepodporovali, právě naopak. Jenže nyní se všude píší samé lži,“ rozčiluje se Puigdemont.

Bývalý katalánský premiér a několik jeho kolegů minulý týden uprchli do Bruselu. Stalo se tak ještě před tím, než španělský nejvyšší státní zástupce proti nim vznesl obvinění ze vzpoury, podněcování ke vzpouře a ze zneužívání veřejných fondů. Minulý týden ve čtvrtek nařídil španělský soud zatčení osmi katalánských politiků, v pátek byl vydán evropský zatykač na Puigdemonta a čtyři další politiky nacházející se v Belgii.

Belgie se nemůže rozhodnout, na čí straně stojí

Belgická justice má 17. listopadu rozhodnout o požadavku Madridu na zatčení Puigdemonta a čtyř bývalých ministrů. Dnes mají do Bruselu dorazit starostové 200 katalánských měst a protestovat tam proti uvěznění části vlády. Exministrům za vzpouru hrozí až 25 let vězení. Podmínky propuštění jsou následující: politikové nesmí opustit Belgii, dokud nestanou před soudem, který proběhne ještě tento měsíc. Jednání o vydání mužů do španělské vazby se protáhne, může zabrat i několik měsíců.

Belgický ministr zahraničí Didier Reynders včera žádal své kolegy, aby si od katalánské krize udržovali odstup a nepletli se do zahraničních záležitostí. Jeho prosba přišla poté, co někteří politici vyzvali belgického premiéra Charlese Michela, aby udělal všechno proto, aby Puigdemont zůstal na svobodě.

Přes víkend se ale začalo ozývat víc a víc hlasů, které volají po tom, aby Španělsko stáhlo obvinění proti Kataláncům. Mnoho belgických politiků odsoudilo jednání Španělska, to ale nehodlá ustoupit. Evropská unie je prozatím velmi zdrženlivá, co se katalánské otázky týče.

Puigdemont se bojí o osud demokracie

„Myslím, že jsme se nemýlili. Jsem si naprosto jist, že španělský stát chystal vlnu tvrdé represe a násilí a odpovědnost za ně by připsal nám. Už se nejedná jen o nezávislost Katalánska, tady jde o podstatu demokracie,“ řekl dnes Puigdemont, který se považuje za zástupce „exilové vlády“.

Expremiér rovněž kritizoval evropské politiky za to, že podle něj nevyjadřují solidaritu se sesazenou katalánskou vládou. Prohlásil, že „zájmy evropských elit se naprosto neslučují se zájmy občanů“ a že problém Katalánska je „záležitost lidských práv, která si zaslouží maximální pozornost“.

V Katalánsku se mají 21. prosince konat předčasné regionální volby a politické strany mají do dneška ohlásit případné koalice a personální složení svého vedení.

Čtěte více: Bouřlivé Katalánsko - 7 důvodů, proč tam vycestovat!

Zobrazit celou diskusi