Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Katalánští exministři jsou na svobodě. Čeká je soud, dostat můžou i 25 let

Autor: ČTK, zst - 
6. listopadu 2017
07:37

Obviněný katalánský expremiér Carles Puigdemont a čtyři bývalí ministři, kteří se v neděli ráno vydali belgické policii, byli v pondělí propuštěni za určitých podmínek. S odkazem na vlámskou televizi VRT o tom informovala agentura Reuters. Do Belgie odjeli poté, co na ně španělská justice vydala mezinárodní zatykač. Důvodem pří je jednostranné vyhlášení osamostatnění Katalánska po referendu.

Soudce se rozhodl pětici podmínečně propustit, než soud rozhodne, zda uplatní evropský zatýkací rozkaz, uvedla televize VRT. Skupina obviněných by podle prokuratury měla opět stanout před soudem za 15 dní.

Puigdemont a ostatní politici jsou už od minulého týdne v Belgii, kam odjeli poté, co je španělská vláda sesadila kvůli jednostrannému vyhlášení nezávislosti ze strany Katalánska. Španělsko na ně vydalo evropský zatýkací rozkaz. Puigdemont již dříve oznámil, že hodlá s belgickou justicí plně spolupracovat.

Za propuštění demonstrovaly tisíce lidí

Tisíce lidí vyrazily po zatčení Puigdemonta a spol. v neděli do ulic Barcelony a dalších katalánských měst, aby se dovolávaly propuštění vězněných členů sesazené regionální vlády. Symbolem protestů se staly vytištěné výzvy k propuštění exministrů a aktivistů, kterými demonstranti oblepili městská prostranství.

„Svobodu politickým vězňům!“ či „Jsme republika!“ provolávali lidé, kteří zaplnili náměstí před barcelonskou univerzitou. V rukou drželi graficky jednotné portréty osmi uvězněných členů vlády a dvou šéfů separatistických organizací, jejichž propuštění požadují.

Protesty za propuštění zadržených členů katalánské „vlády“. Demonstranti mávali jejich podobiznami. Protesty za propuštění zadržených členů katalánské „vlády“. Demonstranti mávali jejich podobiznami. | ČTK

Stejnými plakáty oblepili příznivci separatistických politiků zdi desítek budov, stánky či autobusové zastávky v katalánské metropoli.

Podle dvou katalánských organizací ANC a Ómnium cultural, jejichž vůdci jsou rovněž ve vazební věznici, bylo v ulicích Barcelony vylepeno celkem 30 tisíc plakátů žádajících svobodu pro lidi uvězněné kvůli přípravě referenda o nezávislosti a jejímu vyhlášení. Další tisíce výzev vylepili protestující ve městech Lleida, Tarragona a Girona.

Během protestu před barcelonskou univerzitou přečetli příbuzní vzkaz od jednoho z uvězněných politiků, exministra vnitra Joaquima Forna, podle něhož by stoupenci nezávislosti měli zachovat „rozhodnost a sílu“.

Dav protestuje proti článku 155 španělské ústavy, podle kterého jedná centrální španělská vláda. Dav protestuje proti článku 155 španělské ústavy, podle kterého jedná centrální španělská vláda. | ČTK


„Nic nezmohou proti jednotnému lidu, který je optimistický a bojovný,“ dodával demonstrantům prostřednictvím Twitteru odvahu bývalý vicepremiér Oriol Junqueras, který je rovněž ve vazbě. Všem politikům obviněným ze vzpoury a dalších zločinů hrozí až 25 let vězení.

Čtěte více: Bouřlivé Katalánsko - 7 důvodů, proč tam vycestovat!

Nezadat ( 6. listopadu 2017 08:38 )

To je fuk,hlavně že si porozumí z evropskou demokracii.

Nezadat ( 6. listopadu 2017 08:16 )

EU hodlá zrušit všem zemím azylová centra pro uprchlíky a nechat migranty,lépe řečeno teroristy běhat volně po Evropě.Do řiti z Evropskou demokracii.http://ceskoaktualne.cz/tema/dublinska-dohoda/ A kdo nebude držet hubu,toho pěkně demokraticky ty svííně umlčí.Viz Španělsko jak tam to pěkně funguje,za názor 25 roků kriminál a proto potřebují lid odzbrojit aby se jim to pomocí represivních složek bez problémů dařili.

Zobrazit celou diskusi