Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Upíři na Malawi? V zemi platí zákaz vycházení, lidé domnělé vampýry lynčují

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
11. října 2017
15:03

Jihoafrickou zemí Malawi se šíří strach z bytostí, které podle některých místních obyvatel pijí lidskou krev jako součást magických rituálů. O život kvůli tomu přišlo nejméně šest lidí, na něž jako na domnělé „upíry“ zaútočil rozvášněný dav. Vláda v obavách z pokračování násilností zavedla zákaz nočního vycházení, informovala stanice BBC.

OSN byla nucena svým zaměstnancům nařídit, aby opustili své posty poté, co na jihu země vypuklo násilné lynčování osob, které dav označil za „upíry“. Podle posledních zpráv místních novin Nyasa Times při výtržnostech bylo zabito nejméně 6 lidí. OSN nebyla jediná mezinárodní organizace, která z oblasti odvolala svoje pracovníky.

Koordinátorka OSN pro Malawi Florence Rollová sdělila tisku, že někteří zaměstnanci OSN z oblasti odjeli, zatímco jiní zůstávají na místě. Podle Rollové byli odvoláni jen pracovníci z jižních oblastí. „Situaci monitorujeme, chceme, aby se všichni naši vyslanci mohli opět vrátit ke svým misím,“ řekla Rollová, neuvedla však, kolika lidí se relokace týkala.

Podle místních pracovníků OSN, která z obav o jejich bezpečí stáhla své lidi ze dvou oblastí na jihu země, se patrně upírské pověsti začaly šířit ze sousedního Mosambiku. Prezident Malawi Peter Mutharika slíbil, že zabití lidí podezíraných z pití lidské krve nechá důkladně vyšetřit. „Prezident a celá vláda se případem zabývají,“ uvedl mluvčí malawské vlády. Vycházet z domu se nyní smí jen mezi 7 a 17. hodinou.

Úroveň vzdělanosti je v zemi velmi nízká a šíření pověr souvisejících s čarodějnictvím či jinými okultními praktikami není nijak výjimečné. Násilnosti spojené s upírskými pověrami již v zemi vypukly v roce 2002. Malawi patří rovněž k několika africkým zemím, kde je v ohrožení život albínů, neboť místní věří, že lektvary připravené z jejich těl jim zajistí zdraví a štěstí.

prycsnima ( 11. října 2017 15:51 )

 Ten primitivní ksindl se klidně mezi sebou může vyvraždit.Aspoň nopotáhnou do Evropy . I když kdyby ulátili Makrelu byla by to pr del.

Zobrazit celou diskusi