Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Experti: Průlom! Bojechtivý Trump nevídaně hrozil KLDR. A generál se držel za hlavu

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
20. září 2017
12:59

Donald Trump včera v OSN ostře kritizoval režimy Severní Koreje, Íránu a Venezuely. Odsoudil také islámské radikály a slíbil, že je USA zastaví. Šlo o vůbec první Trumpův projev na Valném shromáždění. Dosáhl téměř trojnásobné délky proti běžně vyhrazené čtvrthodině. A šlo o projev průlomový, míní odborníci. Komentátoři se shodují: Trumpova pohrůžka KLDR na půdě OSN je nevídaná. Trumpův generál Kelly se však během ní držel za hlavu.

Trumpova řeč byla útočná a vybočující ze standardu, který v posledních 70 letech nastavili američtí prezidentové, míní komentátoři. Projev poukázal i na to, že se USA snaží změnit svou roli v mezinárodním systému. Trump mluvil přes 40 minut, nešetřil výhrůžkami a rozhodně se nedržel zavedené jazykové etiky.

Značnou část svého projevu věnoval napětí na Korejském poloostrově. „Spojené státy mají velkou sílu a trpělivost. Ale pokud budeme nuceni bránit sebe nebo své spojence, nebudeme mít jinou možnost, než zcela zničit Severní Koreu. ‚Rakeťák‘ Kim podniká misi, která bude sebevražedná pro něj i pro jeho režim. Spojené státy jsou připraveny, ochotny a mají schopnosti, ale snad to nebude nutné,“ varoval Trump.

A jedné ze světových zemí tak pohrozil naprostým zničením, k čemuž se neuchýlil žádný z jeho předchůdců – ani George W. Bush ve své řeči o ose zla.

Ticho před bouří, svět čeká na Kimovu reakci

Kim Čong-un počátkem tohoto týdne zahrozil USA a Japonsku atomovým útokem, ale jeho bezprostřední reakce na Trumpovo prohlášení zatím chybí. Jižní Korea se snažila zmírnit dopad slov amerického prezidenta, podle všeho je vyděsila poslední zpráva, kterou publikovaly severokorejské státní noviny Rodong Sunmun. Psalo se v ní, že KLDR má obrovský jaderný arzenál a nebojí se války.

„Severní Korea nehodlá dál tolerovat hrozby západních mocností, nechtějí ani znovu opakovat, že jaderný program zahájili na zdokonalení jejich obrany a nikoho s ním neohrožovali,“ pokračoval článek. V Rodong Sunmunu také uvedli, že i přes další sankce uvalené na zemi má Severní Korea všechno, aby přežila.

Japonský ministr obrany Icunori Onodera okamžitě po zveřejnění článku prohlásil, že Japonsko na jihu ostrova Hokkaidó vyzkouší protiraketový systém PAC-3 a pohrozil, že pokud by KLDR znovu odpálilo střelu směrem na Japonsko, podniknou všechna opatření, aby ochránili své obyvatele.

Podle všeho Japonsko na svých ostrovech rozmístilo vícero protiraketových systémů, nicméně ministerstvo obrany odmítlo komentovat, kde jsou. Kim Čong-un se nechal slyšet, že „potopí“ Japonsko a „rozmetá“ USA. Zbytek světa nyní čeká, jaká odpověď přijde ze Severní Korey na poslední slova prezidenta Trumpa. Odborníci CNN se shodují, že je jen malá pravděpodobnost, že to Kim mlčky přejde.

Jako by KLDR vyhlašoval válku

Analytici po celé Asii vyjádřili překvapení a místy i sarkastické pobavení nad tím, že v jeden okamžik Trumpova slova zněla jako prohlášení, která běžně vysílají severokorejské státní sdělovací prostředky.

Čínský odborník na KLDR Čcheng Siao-che prohlásil, že ho překvapila vehemence Trumpova projevu. „Když jsem včera v noci poprvé poslouchal jeho prohlášení, připadalo mi to, jako by Spojené státy téměř vyhlásily KLDR válku,“ řekl Čcheng.

Andrej Lankov, historik soulské univerzity, který studoval i v Pchjongjangu, popsal Trumpovy hrozby jako podobné tomu druhu blufování, které KLDR používá po celá desetiletí. „Je trochu legrační vidět, jak se americký prezident chová přesně stejně a používá přesně stejná slova, jaká jeho severokorejští kolegové používají po celá desetiletí,“ řekl Lankov. Rétorika, po níž nenásleduje akce, ale nakonec podkopá pověst USA v mezinárodním měřítku. „Americké hrozby pak budou podstatně méně účinné,“ dodal Lankov.

Odborníci tvrdí, že Trumpova řeč byla průlomová

„S naprostou jistotou můžeme říct, že Trumpův proslov je průlomový nejen pro Spojené státy, ale pro celou jeho prezidenturu,“ prohlásil novinář a politický analytik Nile Gardiner a vyzdvihl prezidentovo asertivní, ale zároveň i agresivní podání. V projevu se i přes veškerou nabubřelost skrývala nějaká pravda, míní. 

Představitelé členských států OSN se však k řeči postavili různorodě, někteří, například francouzský prezident Macron, by uvítali, aby svou pozornost obrátil i na změnu klimatu. Pohrůžka zničení KLDR je podle nich bezprecedentní.

„Zdá se, že mu někdo doporučil, aby přitvrdil ve své rétorice. Trump a jeho lidé zřejmě pracují s myšlenkou, že výhrůžky a zastrašování donutí Kim Čong-una zastavit jaderný program. Nejsou ale žádné důkazy, že by tato taktika fungovala, navíc je dost riskantní,“ řekl bývalý mluvčí ministerstva zahraničních věcí John Kirby.

VIDEO: Trump je agresivní a nekompromisní nejen ve svém mluveném projevu.

Řeč zaskočila i personálního šéfa Bílého domu

Personálnímu šéfovi generálu Johnovi Kellymu (67) se při projevu prezidenta Trumpa nepodařilo udržet své emoce na uzdě. Držel se za hlavu nebo se koukal na hodinky, jako by si přál, aby to už skončilo. Vtipálci na sociálních sítích o něm napsali, že vypadal, jako by procházel existenční krizí. I další jeho reakce udivila. „Copak nevěděl, co bude Trump říkat?“ ptali se.

Kelly se stal personálním šéfem Bílého dobu v srpnu, ale za jediný měsíc měl už s prezidentem několik roztržek. Kelly údajně svým kolegům řekl, že takhle s ním ještě nikdo nejednal.

Bojechtivec Trump

Trump přitom ve svém úterním projevu v OSN „rozsekal své nepřátele na kousky“, napsal dnes francouzský deník Le Figaro. Tak nediplomatický projev už ve Spojených národech dlouho nikdo neslyšel, dodal list.

Ve stejném duchu se nesla většina komentářů v západním tisku. Podle Le Figaro si šéf Bílého domu však také protiřečil. Zpočátku totiž mluvil o posvátné nezávislosti států a suverenitě, přičemž slovo suverenita pronesl 21krát, ale jeho řeč byla přitom plná intervencionistických narážek. Boj proti islámskému terorismu kupodivu Trump zmínil jen okrajově, všímá si list.

Rozpačité reakce generála Kellyho během Trumpova proslovu na Valném shromáždění OSN Rozpačité reakce generála Kellyho během Trumpova proslovu na Valném shromáždění OSN | ČTK

Dodala, že zatímco před prvním projevem Trumpova předchůdce Baracka Obamy panovalo v sále napjaté očekávání, před Trumpovým proslovem vládla spíše úzkost. Nakonec se ale nenaplnily obavy, že Trump si vezme na mušku i samu OSN, kterou dříve označil za neschopný klub pro elitu.

V sále zavládlo hrobové ticho

Podle amerického deníku The New York Times vnesl Trump na půdu OSN stejný konfrontační styl, jaký používá doma. Prezidentovy výroky, které se na politických mítincích v USA setkávají s pochvalným pokřikem, byly na Valném shromáždění přijaty hrobovým tichem, které místy narušil nesmělý potlesk.

Polský list Rzeczpospolita označil za „přelomový“ Trumpův příslib, že Amerika už nechce jiným vnucovat svůj způsob života. Trumpova vize podle deníku může těšit autoritářské režimy v Pekingu a Moskvě. „Politika USA vůči Rusku se po desítky let opírala o prosazování hodnot demokracie, lidských práv, právního státu. Zřekneme-li se toho, dáme veliký dárek Vladimiru Putinovi, protože postavíme jeho a naše pohnutky na stejnou úroveň,“ řekl listu Andrew Weiss z Carnegieho nadace.

MILLLIS ( 20. září 2017 15:05 )

Jevil se jako zkaza od sameho zacatku... Copak individuum takovych lidskych kvalit jako ma ten oranzovy pan s prehazovackou se nekomu muze jevit jako nadeje? Vsak on ten cerveny knoflik jednou zmackne a budeme mit vsichni po ptakach Jen nevim, jestli to nebude pro soucasny arogantni a agresivni svet, kterej je plnej zla a nenavisti, to nejlepsi reseni

yokky ( 20. září 2017 14:26 )

Kdepak.....on vi co mluvi.........

luppe ( 20. září 2017 14:21 )

Ještě větší blbec než jsme doufali...... copak soudný člověk se chová jako tento nabubřelý idiot???? Copak v Koreji nežijí lidé???? Jednou už Amíci v Koreji na *** dostali...koledují si snad zase???? Tak aby si to nezopákli!!! Amerika si normálního člověka za prezidenta ani zvolit nemůže....její historie začala na hromadě mrtvol a na hromadě mrtvol bude muset taky skončit....doufám jen že na hromadě těch nepoučitelných amerických!!!

andorea ( 20. září 2017 13:56 )

Jevil se jako naděje a nakonec bude zkázou...

Zobrazit celou diskusi