Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vymažu vás z mapy, slíbil Trump KLDR. V OSN se pustil i do islámu

Autor: ČTK - 
19. září 2017
16:54

Donald Trump v úterý v Organizaci spojených národů ostře kritizoval režimy Severní Koreje, Íránu a Venezuely. Odsoudil také islámské radikály a slíbil, že Spojené státy je zastaví. Ve svém prvním projevu ve všeobecné rozpravě Valného shromáždění OSN vúřadu amerického prezidenta, který dosáhl téměř trojnásobné délky proti běžně vyhrazené čtvrthodině, šéf Bílého domu rovněž varoval před nekontrolovanou migrací.

Trump v úvodu chválil hospodářskou situaci v USA a vyzýval ke spolupráci suverénních států v zájmu lepší budoucnosti světa. Od tohoto tématu přešel ke kritice severokorejského režimu, který označil za zvrácený a který obvinil z bezohledné snahy získat jaderné zbraně. Prezident varoval, že pokud bude KLDR ohrožovat Spojené státy a jejich spojence, nebudou mít USA jinou možnost, než Severní Koreu zcela zničit.

Trump rovněž poděkoval Číně a Rusku za podporu při prosazení sankcí vůči Pchjongjangu. Zároveň vyzval všechny státy, aby izolovaly severokorejský režim, a odsoudil každého, kdo do KLDR dodává zbraně.



Kritický byl americký prezident i k Íránu, který označil za zemi, jež se z prosperujícího státu změnila v hospodářsky rozvrácenou oblast, jejímž hlavním vývozním artiklem je násilí. Režim v Íránu je podle Trumpa vražedný a destabilizuje svět. Americký prezident přitom kritizovalnapříklad nepřátelský postoj Teheránu vůči Izraeli.

Trumpa znepokojuje vývoj ve Venezuele

Šéf Bílého domu se vymezil také proti dohodě o kontrole íránského jaderného programu, kterou s Teheránem uzavřelo šest světových velmocí včetně USA, jež tehdy vedl Trumpův předchůdce Barack Obama. Trump dohodu označil za jednu z nejhorších, na které USA přistoupily, je prý jednostranná a ostudná. USA podle něj nemohou podporovat dohodu, která je pouhou zástěrkou pro rozvoj íránského jaderného programu. Teherán přitom v minulosti vždy popíral, že usiluje o sestrojení jaderné zbraně.

Americký prezident vyslovil znepokojení i ohledně vývoje ve Venezuele, kterou podle něj tamní socialistická vláda přivedla na pokraj zkázy. Trump označil situaci v této zemi za zcela nepřijatelnou a vybídl Venezuelany k úplnému obnovení demokracie a politických svobod. Řekl, že USA jsou připraveny "k dalším akcím" ve Venezuele, pokud tamní vláda bude pokračovat v autoritářském způsobu řízení země.



Trump se v projevu věnoval i islámskému radikalismu. Slíbil, že USA ho zastaví, a zároveň prohlásil, že je třeba veřejně ukazovat na země, které radikály podporují. Ocenil současně postup proti skupině Islámský stát: za posledních osm měsíců se podle něj podařilo způsobit jí větší porážky, než za několik posledních let dohromady.

O klimatu Trump nemluvil

Americký prezident se zmínil i o problematice nekontrolované migrace, která podle něj škodí zemím, které uprchlíci opouštějí, i těm zemím, do kterých přicházejí. Vyzval k tomu, aby se migranti usídlili co nejblíže svých domovských zemí. Podle jeho slov je třeba se zasadit o to, aby se uprchlíci mohli do svých domovů vrátit.

Trump se ve své řeči vůbec nezmínil o klimatických změnách. USA přitom čelí kritice za to, že stáhly svůj podpis pod klimatickou dohodou z Paříže. Americký prezident zato podle očekávání zopakoval, že USA jsou největším přispěvatelem na činnost OSN a vybídl k reformám světové organizace v zájmu zvýšení její efektivity.

terezkaterka33333 ( 20. září 2017 17:05 )

flesch2z Plne s tebou súhlasím. Amerika je zlo pre mnohých svojich občanov i pre celý svet. Všade, kde boli zavádzať demokraciu zostalo po nich veľa mŕtvych, zničená ekonomika a nepokoje.

terezkaterka33333 ( 20. září 2017 17:01 )

Stále niekto obhajuje zločineckú Ameriku. Čo sú tí ľudia zaslepení ? Veď Amerika robí vojnu v mnohých suverénnych štátoch. Keby si robila poriadok vo vlastnej krajine. Majú doma dosť hladu a kriminality. To by bolo lepšie pre vlastných občanov a bol by aj mier vo svete.

tgbg ( 20. září 2017 10:30 )

Zabíjejme rusáky a komunisty na potkání.staré,mladé,naprcaným párat břicha a zabít oba. Všichni co posvětě zabíjejí zkur vené rusáky a komunisty,to dělají legitimně.ničí vrahy a teroristy.záslužná činnost.

ivoadler ( 19. září 2017 18:28 )

Další akce ve Venezuele? Tak ony tam už nějaké akce byly! A jaké?

pomoooc-hori ( 19. září 2017 18:18 )

Ty bys taky potřeboval odsunout, kašpare s malým pindíkem.

Zobrazit celou diskusi