Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Trump chce popravit útočníka z Manhattanu. Ten v nemocnici žádal vyvěsit vlajku ISIS

Autor: bru/ČTK - 
2. listopadu 2017
12:27

Atentátník Sayfullo Saipov, který v úterý najel na Manhattanu do davu a zabil osm lidí, by měl být popraven. Na Twittteru to napsal prezident Spojených států Donald Trump, který již ve středu prohlásil, že vážně uvažuje o převezení Saipova do americké věznice na kubánském Guantánamu, kde USA po teroristických útocích ze září 2001 zadržují osoby podezřelé z terorismu.

Newyorský terorista byl šťastný, když požádal o vyvěšení vlajky IS (Islámského státu) ve svém nemocničním pokoji. Zabil osm lidí a vážně jich zranil 12. Měl by dostat trest smrti!" napsal Trump.

O tom, že Saipov žádal vyvěšení vlajky teroristického hnutí ve svém pokoji, informovala americká média s odvoláním na dokumenty předložené soudu. Saipov rovněž vyšetřovatelům řekl, že chtěl teroristickou zástavu umístit i na nákladní vůz, kterým zaútočil, pak si to ale rozmyslel, protože na sebe nechtěl předčasně upoutat pozornost.

Video  Útok v New Yorku: Uzbek najel do lidí, pak vytáhl zbraně  - Reuters/Hudebni banka
Video se připravuje ...

Konec víz z loterie

Prezident již dříve označil Saipova za zvíře a prohlásil, že se zasadí o to, aby byla zrušena vízová loterie, díky které ročně může získat povolení k přistěhování do USA 50.000 lidí. V loterii získal vízum i Saipov.

Saipov, který byl obžalován z terorismu, vyšetřovatelům sdělil, že zaútočil podle instrukcí teroristické sítě Islámský stát a že chtěl zabít co nejvíce lidí. Dal také najevo, že je na svůj čin hrdý.

qwertina ( 2. listopadu 2017 23:08 )

tgbg ( 2. listopadu 2017 18:20 )

Rusákům se nepodařilo rozvrátit Španělsko, tak aspoň vyslali svého člověka vraždit do New Yorku.

jetuslunicko ( 2. listopadu 2017 17:48 )

U nás by mu úsměváčci i tu vlajku dovolili v rámci demokráááá - cie, aby ho neohrozili na jeho právech !! Donald nyní bude největší xen-ofob a ras-,cis.kn ta u prdolezů, nicméně může se podívat zpříma do očí obětem po zemřelých !! Ostatní politici jen v rámci soustrasti sklopí oči a řeknou, musíme si ZVYKAT !!!!!

gabreta ( 2. listopadu 2017 16:41 )

"Uzbecký extremista Sajfulláh Saipov" Zeměpis nebyl v pomocný škole asi tvoje nejsilnější stránka co? Podle tebe, bude nespíš Uzbekistán okrajová čtvrť Moskvy ty vepřová hlavo!!

marlen52 ( 2. listopadu 2017 16:06 )

souhlas s Trumpem poprava je to jediné přece je nebudou živit

Zobrazit celou diskusi