Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Krysař z Yorkshiru zasvětil život lovu škůdců: Bojoval i s půlmetrovým hlodavcem! Zabil jich asi 50 tisíc

Autor: btk - 
9. dubna 2024
05:00

Devětadvacetiletý Brit Kieran Sampler zasvětil svůj život hubení škůdců. Za svou kariéru prý zabil asi 50 000 krys. Říká, že rok od roku jsou tito hlodavci větší a chytřejší. Dosud největší ulovený hlodavec měřil přes půl metru. Mezi lidmi patří mezi zachránce před havětí, ale kvůli své smrtící efektivitě také čelí nesmiřitelným výhružkám.

Někdo by 29letého Kierana Samplera mohl označit za ikonického kocoura z pohádky Tom a Jerry. Tento lovec krys z Velké Británie je ale o něco drsnější. A hlavně úspěšnější v lovu. Na svém kontě má od roku 2018 asi 50 000 zabitých krys. Ne všichni jsou ovšem s jeho bilancí zcela v míru. Jak komentuje web Daily Mail, kvůli jeho vášni mu někteří dokonce vyhrožovali smrtí.

Krysa dlouhá přes půl metru? Žádný problém!

„Krysy jsou stále větší a drzejší. Už jim nevadí ani kočky, natož lidé. Když se stanete hubitelem škůdců, musíte se naučit tato zvířata respektovat. Krysy jsou velmi inteligentní. Je velký rozdíl mezi zabíjením věcí a jejich regulací. Třeba v Kambodži se krysy používají k odhalování min. Jsou to chytrá zvířata,“ uvedl Kieran.

Dosud největší chycená krysa měřila podle Kierana od hlavy k ocasu něco málo přes půl metru. Většina krys měří kolem 40 centimetrů. Lovec krys si proto na pomoc vycvičil dva teriéry. Ti jsou dokonalými pomocníky, jelikož dokážou hlodavce rychle a efektivně usmrtit.

Hvězdná pěchota z Yorkshiru

Sampler vede v britském hrabství Yorkshire firmu pro hubení škůdců. Patří k ní také dalších pět zaměstnanců. A prý se všichni cítí jako bratři. Kromě hubení krys se zabývají i napadením hmyzu, ptáků a veverek.

Dosud největší zamoření je čekalo na farmě v Hullu, kde bývalý i současný farmář nechal na pozemku shnít velké množství kukuřice. „Byly tam stovky krys. Možná tisíce,“ komentoval Kieran. Když tým začal oblast čistit a odstranil zdroj potravy, krysy se rychle rozptýlily. Kompletní čistka tak trvala několik týdnů.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi