Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Miliardář chce vzkřísit nechvalně proslulý parník: Titanic II by měl vyplout v roce 2027!

Autor: pma, ČTK - 
23. března 2024
05:00

Australský miliardář Clive Palmer (69) už více než 10 let sní o tom, že postaví zaoceánský parník, který by byl do sebemenšího detailu podobný slavnému Titaniku. Podle Palmera by Titanic II měl mít stejné interiéry a uspořádání kajut jako původní plavidlo. Navíc by se v novém projektu měl objevit obří taneční sál, bazén a turecké lázně. Podle odhadů výstavba kopie slavného plavidla vyjde až na jednu miliardu dolarů, v přepočtu tedy na více než 23 miliard korun.

Projekt Titanic II představil devětašedesátiletý australský miliardář Clive Palmer před pár dny na tiskové konferenci v budově opery v Sydney. Novináře na ní ubezpečil, že se nejedná o vtip a peněz má prý více než dost. 

„Za život jsem toho moc neudělal. Takže udělám Titanic II. Je mnohem zábavnější plavit se na Titaniku než sedět doma a počítat peníze,“ uvedl zbohatlík podle deníku Daily Mail

Podle CNN bude loď dlouhá 269 metrů a 32,2 metru široká, tedy o něco širší než originál, který vyplul v roce 1912. Do devíti palub s 835 kajutami by se mělo vejít na 2 345 cestujících. Na Titaniku II by navíc měli být i taneční sál, turecké lázně nebo velký bazén. 

Australský miliardář přišel s nápadem na výstavbu věrné kopie slavného parníku už před více než deseti lety. Práce však musely být v roce 2015 pozastaveny poté, co došlo ke sporu mezi Palmerovou společností a čínskou společností Citic, která výstavbu zaštiťovala. Zbohatlík následně oznámil, že Titanic II vyrazí na svou první cestu v roce 2022, což se ale kvůli pandemii koronaviru nestalo. 

Podle Palmerových posledních slov z předešlého týdne, by výstavba mohla začít již příští rok a Titanik II by tak mohl na moře vyplout již v roce 2027. Náklady na projekt by se mohly vyšplhat až na jednu miliardu dolarů, v přepočtu tedy na více než 23 miliard korun. 

Palmer se stal miliardářem v roce 2019. Jeho bohatství odpovídá podle deníku Forbes přibližně 4,3 miliardám korun. Palmer je taktéž bývalým členem australského parlamentu.

Video  Titanic: 110 let od potopení majestátního parníku  - Videohub
Video se připravuje ...

sidneyfoster ( 23. března 2024 08:31 )

Rozežraný kapitalista bude znečišťovat ovzduší planety za podpory dalších zbohatlíků.

Kokoška Tobolka ( 23. března 2024 06:15 )

Já jsem taky titanik! Mě by nevzkřísil? 😁😬

Zobrazit celou diskusi