Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Také máte na chlebíčku nejraději »to nahoře«? Českem hýbe hit: Řízkový chlebíček!

Autor: V. Hradská, K. Moravcová - 
1. března 2024
05:00

Plátek veky namazaný máslem nebo sýrem, obložený vajíčkem, šunkou, okurkou a kouskem papriky? Klasický šunkový chlebíček je passé. V Česku je hitem řízkový! Kdo specialitu vymyslel?

Za pokrm bohů či svatý grál označují lidé lahůdku, kterou nabízejí v Bufetu-Linecká v Českém Krumlově. Chlebíček na poctivém řízku uvádí některé konzumenty do gastronomického ráje. „Je to vlastně taková štědrovečerní večeře. Řízek se salátem dozdobený šunkou a vajíčkem. Prodáváme ho za 70 korun asi půl roku. Zájem stále stoupá. Bereme i telefonické objednávky. Lidé se ptají, jezdí si pro ně až z Českých Budějovic,“ řekla spolumajitelka podniku Tereza Kořánová. Jak je taková specialita napadla připravit? „Švagr je z Mariánských Lázní a v lahůdkářství, kde se tento chlebíček kdysi prodával, se učil. Chodil tam na praxi,“ vysvětlila Kořánová.

U nás ho připravujeme i s bůčkem a tatarákem

V Plané u Mariánských Lázní v Lahůdkách Dymáček šli ještě dál. Nabízejí nejen poctivě obalenou a usmaženou flákotu s bramborovým salátem, které denně vyrobí 200 kusů. Pokrm za 45 korun jde i tady na dračku. Majitel proto nedávno řízkový chlebíček inovoval. „Jednou jsem dostal chuť na řízek s tatarákem a bůčkem. Zkusili jsme to vyrobit. Chutnalo to nám i klientům, tak to prodáváme. Míchám a melu si tu vlastní tatarák řadu let,“ říká Radek Dymáček. Chlebíček pro masožrouty sice nemá speciální název, ale koupit si ho můžete za 75 korun.

Stopy vedou do Mariánských Lázní

Jak se Blesku podařilo zjistit, řízkový chlebíček není novinka poslední doby. Kdysi ho lázeňským hostům nabízely vyhlášené potraviny a lahůdky U Linharta v Mariánských Lázních. Před šesti lety legendární prodejnu získal právě Radek Dymáček z Plané. Navázal na téměř zapomenutou tradici a výrobu této delikatesy obnovil. U Linharta byl na praxi i další pamětník, který poodhalil i autora nápadu. „Vedoucí výcviku byl tehdy nějaký pan Král a lázeňské chlebíčky jsme s ním připravovali,“ potvrdil Blesku.

Video  Recept: Smažený vepřový řízek  - Videohub
Video se připravuje ...

Andre Zeman ( 1. března 2024 23:25 )

Zjevne slovo tat.ar… nepochopitelně jako slovo ta.ta, go.lem, které taky neprojdou. A o ne.gramot ani nepíšu.

cervena_sedma ( 1. března 2024 21:48 )

To je dobrá prase.čina. Se nedivím, že lidi tady vypadají, jak vypadají. Vábně to určitě nevypadá. Je to jak smíchaný zbytky. 👎

Uživatel_5544505 ( 1. března 2024 20:16 )

Pro žlučníkáře značka ideál. Jen aby doktoři stíhali. 😁

jajas ( 1. března 2024 18:14 )

Bezva,....když jsem okopíroval z článku ty věty, tak se na jednou ty hvezdičky objevili zase. Co je na tom slovu tak špatného, že se nemůže napsat normálně? 😨

jajas ( 1. března 2024 18:13 )

Pane bože, co ty hvězdičky, když v článku je to slovo "t*a*t*a*r*á*k" napsáno normálně?
" „Jednou jsem dostal chuť na řízek s ***rákem a bůčkem. Zkusili jsme to vyrobit. Chutnalo to nám i klientům, tak to prodáváme. Míchám a melu si tu vlastní ***rák řadu let,“ říká Radek Dymáček."

Zobrazit celou diskusi