Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Autem na dovolenou: Klasika do Chorvatska, nebo k Baltu? Podívejte se na nejlepší trasy

  • Autor: Darina Jíchová,lig - 
    8. 5. 2023
    05:00

    Dovolená: To je téma, které se řeší každý rok. Pro mnohé je světlem na konci tunelu a nemůžou se dočkat, až spočinou na pláži, vyrazí do nového muzea, nebo ochutnají pokrmy zahraniční kuchyně. Někdo rád vyhledává exotiku, někdo objevuje tuzemsko, jiní mají osvědčenou klasiku – pro Čechy je to jejich milované Chorvatsko. Podle statistik, čím dál tím víc Čechů jezdí na dovolenou „na vlastní pěst“, tedy všechno si zařizují sami – cestu, ubytování i zážitky. A vlastní plány často zahrnují i cestu autem. Krize spojená s válkou na Ukrajině, kterou loni v únoru rozpoutalo Rusko, způsobila růst energií, pohonných hmot, potravin a dotýká se v podstatě všech sfér života včetně dovolených. Je tedy otázkou, zda se vyplatí letět letadlem, nebo vyrazit po vlastní ose. Co preferujete vy?

  • 1.Polsko

    Cesta z Prahy k polským břehům Baltského moře je dlouhá 530 kilometrů a trvá přibližně 5 hodin a 45 minut. A Polsko je mezi Čechy stále oblíbenější, čím si získává tento nový fanklub? Rozhodně svými nádhernými a čistými plážemi, ať už oblázkovými, nebo písčitými. Odborníci se navíc shodují v tom, že je i cenově dostupější a dovolená tam letos vyjde peněžně lépe než právě třeba v Chorvatsku.

  • 2.Slovinsko

    Když se řekne Jadran, nebo Jaderské moře, myšlenky se nám většinou stočí na dovolenkový ráj Čechů Chorvatsko, nicméně 8 hodin a 10 minut od Prahy je slovinské přístavní město Koper, které je proslulé svým „benátským šarmem“. Cesta z české metropole je dlouhá 810 kilometrů.

    Koper je malebné městečko schopné vyjít vstříc požadavkům turistů, kromě moře se mohou pokochat i historickým středem na první pohled průmyslového města. Výhodou je i to, že není tak rušné jako jiné více prvoplánové slovinské destinace a na tamních oblázkových plážích je nádherně. Okolí nabízí spoustu míst na výlety a na své si přijdou i vášniví cyklisti.

  • 3.Německo

    Uznojem je malebný pobřežní ostrov v Baltském moři mezi Polskem a Německem, ze Šluknovského výběžku k jeho břehům trvá cesta pouhých 5 hodin a 44 minut, od Česka jej dělí 481 kilometrů.

    Uznojem je rovněž rájem relaxu, ostrov je plný resortů, pláže jsou připravené pro dovolenkáře a kdo přijel na aktivní dovolenou, může využít nespočet turistických stezek nebo cyklostezek. Kdo chce být aktivní „s mírou“, může vždy zavítat na procházku do nitra ostrova a obdivovat jeho lázeňskou architekturu. 

  • 4.Itálie

    Další oblíbenou destinací českých turistů je Itálie, koho láká pizza, italské prosecco a prosluněné pláže, ale na dovolenou chce autem, může to zkusit z Prahy do města Grado, dělí je 735 kilometrů a cesta by měla trvat kolem 8 hodin a 20 minut.

    Itálie je plná krás a tajů, poznaných i nepoznaných, plná kulinářských delikates i uměleckých a architektonických skvostů. Pokud už má člověk k dispozici auto, může si od pláže „odskočit“ třeba do Benátek, které jsou v podstatě, co by kamenem dohodil, jen hodinu a půl cesty.

  • 5.Chorvatsko

    Chorvatsko zůstává nejoblíbenější destinací českých dovolenkářů, lidé na malebnou zemi a její moře nedají dopustit a mají mnoho rad a triků, jak 812 kilometrů dlouhou trasu zvládnout, kudy jet a kudy rozhodně ne. K moři se tak dá dostat z Prahy za asi 8 hodin a 33 minut cesty.

    Od letošního ledna je navíc Chorvatsko součástí Schengenského prostoru, dostat se autem do země by tak mělo být mnohem jednodušší bez dlouhých front na hranicích. Chorvatsko rovněž přijalo euro.

    Video  Velvyslanec v Chorvatsku o zavedení eura i vysokých cenách: Někteří obchodníci toho využili  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 6.Bulharsko

    Památkami i teplým mořem a plážemi láká Čechy také Bulharsko, z Prahy na pobřeží, konkrétně do Burgasu, je to skoro 17 hodin jízdy v autě, za kterou člověk urazí 1674 kilometrů.

    Nicméně Burgas má co nabídnout, na své si přijdou milovníci kultury - mohou vyzkoušet třeba divadlo pod otevřeným nebem, obdivovatelé památek a architektury a rozhodně také ti, co si po náročném pracovním roce či půlroce přijeli pořádně odpočinout. Tamní pobřeží s malebnými plážemi a teplými vodami se vyrovnají i kdejaké exotice.

Uživatel_5643018 ( 17. května 2023 10:41 )

Dřív na hranici Polska a Německa býval ostrov Usedom. Proč ty názvy zase komolíme?

bizon_pepa ( 8. května 2023 14:01 )

Proto se dovolená dělí na poznávací a pobytovou.

bizon_pepa ( 8. května 2023 14:01 )

Balt je úplně v pohodě.

Zobrazit celou diskusi