Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vánoční zázrak Blesku pro Marii, která se stará o nemohoucí maminku a manžela na kyslíku: Mytí ve škopku skončí

Autor: Martina Neckářová - 
28. února 2024
05:00

Musí zatopit v kotli a pak se celý den stará o manžela (71) napojeného na kyslík a nemohoucí maminku (91). Sama má problémy s páteří, stěžovat si ji ale neuslyšíte. Sen Marii (67) splnil Vánoční zázrak Blesku, získá novou koupelnu.

O penzi měla jinou představu, přesto energická Marie má stále úsměv na tváři. Slzy do očí ji vženou dojemná slova manžela Vladimíra. „Zachránila mi život. Málo lidí by dokázalo to, co ona,“ řekl. Zdravotní problémy má Vladimír už přes dvacet let. Začalo to přechozeným zápalem plic, lékaři mu poté diagnostikovali chronickou obstrukční plicní nemoc (CHOPN), dvakrát podstoupil operaci srdce, hrobníkovi z lopaty utekl naposledy předloni na Silvestra.

Záchrana života

„Zkolaboval jsem, málem se udusil,“ popsal. Dva měsíce strávil v nemocnici v Motole a lékaři mu navrhovali přesun do léčebny. „Manželka chtěla, že si mě vezme domů. Doktorka řekla, že nepřežiji cestu a já jsem to risknul,“ uvedl. „Díky ženě jsem to přežil, byl jsem ležák. Postupně se můj stav trochu zlepšuje, jsem stále na kyslíku, ale na záchod pár kroků si dojdu,“ dodal.

Hluboká vana

Marie se nestará pouze o manžela, ale také o špatně pohyblivou maminku. Péče o své blízké jí zabere celý den. Nejnáročnější je hygiena, protože v koupelně mají jen hlubokou vanu. „Manžel by vanu ještě překročil, ale zpátky už ho nedostanu. Proto jeho a potom i maminku vždycky posadím na okraj, vezmu škopík a myju,“ popsala.

Z toho důvodu vznikla pro Marii v rámci Vánočního zázraku Blesku sbírka, kdy se vybralo 150 tisíc korun na rekonstrukci koupelny. „Moc všem dárcům děkuji za obrovskou pomoc,“ řekla dojatá Marie. Místo vany bude mít už brzy sprchový kout. „Koupelna se začne dělat na přelomu února a března. Ještě jednou děkuji, hodně mi to usnadní práci,“ dodala Marie.

Zázrak Blesku jede dál

Vánoční zázrak Blesku spolu se čtenáři Blesku pomohl šesti rodinám. „Úspěšný projekt Vánoční zázrak Blesku ale nekončí,“ připomněl šéfredaktor deníku Blesk Radek Lain a pokračoval: „Nyní vybíráme ve spojení s platformou Donio finance na pomoc pejskům a kočičkám v útulcích a centrech dočasné péče.“ Patrony jsou zpěvačka a ochránkyně zvířat Marta Kubišová spolu se zpěvákem Markem Ztraceným. Partnerem sbírky je společnost Pučálka, výrobce prémiového krmiva Marp. Ta dodá krmivo a potřeby pro psy za nákupní cenu! A ještě navíc celou sbírku navýší o 20 %. Patroni s redaktorkami Blesk tlapek pak vyberou útulky po celé republice, kam od vás vybraná pomoc poputuje, a osobně ji tam odvezou.

Video  Zázrak Blesku - Manželé Šiplovi  - Martina Neckářová
Video se připravuje ...

ginkognito ( 28. února 2024 14:31 )

Jak tu bylo napsáno, tito lidé dostanou od státu měsíčně tolik, že jen největší tupoun z toho nedokáže něco ušetřit. Tento typ lidí nejsou žádní nuzáčci, ale jen využívají toho, že lidi nedokážou spočítat, kolik do nich stát vráží.

Hana Baštekova ( 28. února 2024 10:34 )

Prepáčte pani Mária, ľuďom, ktorí Vám závidia,že Vám niekto pomohol a myslia si, že sa topíte v peniazoch a netušia,aké ťažké to máte.To sú v Čechách také mega dôchodky a sociálne výpomoci,že Vám to závidia??Vy asi žijete zo vzduchu a tak nepotrebujete dôchodky,na ktoré ste si regulérne odvádzali tipujem cca 40 rokov, v takej vedomosti žijú podaktorí tu diskutujúci.

Hana Baštekova ( 28. února 2024 10:27 )

Prepáčte

jarulkaa ( 28. února 2024 08:59 )

Přesně to mě taky napadlo....3 důchody, příspěvek a nemohoucnost a ještě podpora na ošetřování dvou osob....

Zobrazit celou diskusi